Cum se trateaza hernia inghinala
Hernia inghinala este o protruzie a tesutului abdominal sau a unei parti din intestin la nivelul zonei inghinale (intre coapsa si abdomen). Un proces similar poate sa apara si la nivelul bazei coapsei si atunci vorbim de o hernie femurala. Exista posibilitatea ca hernia inghinala sa protruzioneze pana la nivelul scrotului, si in acest caz ne confruntam cu, impropriu spus, o hernie testiculara.

Hernia inghinala este de doua tipuri: hernie inghinala indirecta care apare prin deschiderea canalului inghinal si hernie inghinala directa ca urmare a slabirii musculaturii. Se poate vorbi de hernie inghinala la barbati, femei si chiar la copii.

Cauzele herniei inghinale sunt multiple, de obicei fiind vorba de mai multi factori: predispozitie genetica, musculatura slabita, sedentarism, sarcina, varsta inaintata, obezitate, diete de slabit duse la extrem, alimentatie proasta, incordare excesiva la urinare sau defecatie, tuse cronica si, posibil, exercitii de forta cu canalizarea presiunii in zona inferioara a abdomenului. Atunci cand se ridica obiecte grele, este bine ca miscarea sa se faca din genunchi.

Hernia inghinala se recunoaste prin prezenta unei umflaturi in zona inghinala sau a scrotului in cazul barbatilor si in regiunea labiei mari la femei. Aceasta umflatura apare in timp sau brusc. Se poate asocia cu durere si senzatie de presiune sau greutate. Adeseori in pozitie culcat sau prin simpla apasare, hernia se remite. La copii apar si simptome de greata, voma, agitatie si plans.

Cum se trateaza hernia inghinala?  In acest caz este vorba de tratament strict chirurgical. Operatia de hernie inghinala se poate realiza clasic sau laparoscopic. A doua varianta presupune o recuperare foarte rapida si pentru a obtine rezultate optime trebuie facuta de un doctor cu multe astfel de proceduri la activ. Dupa reintroducerea organului herniat in abdomen ambele tipuri de operatii se termina prin inchiderea peretelui abdominal si consolidarea lui cu o plasa sintetica. O operatie clasica de hernie inghinala dureaza aproximativ o ora, de cele mai multe ori nu necesita internare si presupune o recuperare mai mare.

In general herniile nu dau complicatii periculoase si se rezolva usor prin operatie. Sunt situatii cand organele herniate se pot ischemia, mai frecvent la copii, si de aceea este necesara interventia chirurgicala rapida.

Prezenta herniei inghinale necesita consult din partea medicului de familie sau a celui specialist (internist, chirurg, pediatru sau de urgenta), care vor stabili pasii de urmat.
Comentarii