Crevetii




Pana acum doua decenii crevetii erau o delicatesa, dar astazi, ca urmare a pescuitului performant si a cresterii lor intensive in crescatorii, ei ajung peste tot in lume. Crevetii sunt prinsi in largul marii cu ajutorul unor traulere cu randament ridicat, care asigura prelucrarea si refrigerarea lor in cantitati mari la scurt timp de la recoltare. Insa cea mai mare parte a productiei de creveti provine din crescatoriile asiatice situate de-a lungul coastei Pacificului.

Care sunt beneficiile crevetilor

 

Crevetii fac parte din categoria fructelor de mare, alimente valoroase nutritional, a caror consum aduce beneficii comparabile cu ale consumului de peste. Astfel,100 g de creveti asigura jumatate din necesarul zilnic recomandat de fier si seleniu, precum si multe alte minerale importante pentru organism. 

Crevetii contin compusi bioactivi, ca astaxantine si coenzima Q, cu proprietati antioxidante. Astaxantinele se gasesc in algele cu care se hranesc crevetii. Acestea sunt un pigment din marea familie a carotenoizilor si confera crevetilor si altor crustacee acea culoare specifica, rosu portocaliu. Cercetarea a descoperit ca astaxantinele au efect protector contra cancerului si a bolilor cardiovasculare. Coenzima Q favorizeaza reducerea tensiunii arteriale si are rol preventiv in aparitia bolilor de inima. Actiunea ei benefica pentru sanatatea vasculara este intarita de prezenta altor compusi importanti in creveti, ca acizii grasi omega 3 si grasimile mononesaturate.

Proteinele din creveti sunt de calitate si au toti aminoacizii esentiali intr-o proportie echilibrata, usor de absorbit si utilizat de organism. Unele studii arata ca acestea, spre deosebire de restul proteinelor, pot sa amelioreze sensibilitatea la insulina, factor de risc important in aparitia diabetului de tip 2. Sunt apreciate, de asemenea, si pentru ca stimuleaza termogeneza, cresc senzatia de satietate si protejeaza tesutul muscular de degradare. In aceste conditii, crevetii nu trebuie sa lipseasca din meniul persoanelor care isi supravegheaza greutatea. Ca sa profiti insa de virtutile lor dietetice este bine sa rezisti tentatiei de a-i manca prajiti.

Care sunt speciile cele mai cunoscute de creveti

 

Crevetii buchet sau roz, cum mai sunt denumiti, sunt larg raspanditi si consumati in Europa. De talie medie (aproximativ 10 cm), ei se pescuiesc in apele temperate ale Marii Mediterane si cele reci ale Oceanului Atlantic. 
Crevetii gri traiesc in Marea Nordului de-a lungul coastei occidentale europene. Au o carne extrem de fina si parfumata, fiind considerati cei mai savurosi creveti din lume. 
Crevetii mari si carnosi se pescuiesc in apele calde ale Pacificului. Se mai numesc si creveti tigru pentru ca talia lor poate ajunge la 40 cm. 
Carnea crevetilor mari rezista foarte bine la congelare, spre deosebire de cea a crevetilor mici, care poate deveni uscata, cauciucata si fara gust. 
Diverse studii au constatat diferente semnificative intre speciile de creveti in ceea ce priveste valoarea lor nutritionala. Astfel, crevetii din nord, pescuiti in ocean, nu numai ca sunt mai gustosi, dar contin si de cinci ori mai mult omega 3 si de 2 ori mai multa coenzima Q decat cei cultivati in Asia.

Cum gatesti crevetii 

 

Inainte de a cumpara creveti cruzi ,,de la gheata'', pentru ca sunt un aliment care se altereaza rapid, la fel ca si pestele, este bine sa le verifici prospetimea. Un aspect stralucitor si luminos, o consistenta ferma si lipsa mirosului de amoniac sunt indicii suficiente care sa te determine sa-i cumperi. In general, dintr-un kg de creveti nedecorticati (intregi) rezulta 500 g de pulpa. 
In supermarket se gasesc creveti congelati prefierti sau cruzi, cu sau fara coada. Coada se poate pastra pentru aspect. Pentru o buna decongelare, este bine sa muti pachetul de creveti din congelator in frigider si nu direct afara. Crevetii prefierti nu mai trebuie supusi tratamentului termic, eventual merg usor incalziti. Dupa decongelare poti sa-i marinezi doua ore inainte de a-i adauga in salate. Crevetii congelati cruzi sau proaspeti se preteaza la gatit, la foc mic, pana isi schimba culoarea si aroma, dar nu mai mult de 3-4 minute.

Au crevetii contraindicatii?

 

Fructele de mare, inclusiv crevetii, sunt alimente cu risc alergogen ridicat, de aceea persoanele predispuse la alergii alimentare este bine sa le consume cu prudenta.
De asemenea, persoanele alergice la bisulfiti trebuie sa citeasca cu atentie etichetele crevetilor congelati, pentru ca adeseori, in scopul unei bune congelari, sunt tratati cu bisulfiti de sodiu.
Crevetii contin multe purine, substante precursoare ale acidului uric, iar cei care sufera de guta trebuie sa evite consumul lor.

Comentarii