Ghimbirul



In China si India ghimbirul se utilizeaza ca planta medicinala si condiment de mai bine de 5000 de ani. In zilele noastre acesta se cultiva in toate regiunile calde ale planetei si are arome diferite, mai mult sau mai putin pronuntate, in functie de locul de provenienta. De la planta se foloseste doar rizomul, adica radacina subterana ingrosata. Rizomii tineri sunt suculenti, in timp ce cei batrani sunt fibrosi si uscati. Ghimbirul cu savoarea sa citronata usor picanta confera o nota  delicioasa orientala oricarui preparat in care se adauga.

 

Ce contine ghimbirul

Un sfert din antioxidantii descoperiti pana in prezent se gasesc in ghimbir. Unii dintre ei  sunt rezistenti la caldura si se elibereaza treptat in timpul gatirii, astfel ca puterea lui antioxidanta creste odata cu prepararea termica. Ghimbirul macinat se situeaza pe locul trei in ceea ce priveste continutul de antioxidanti din 1000 de alimente. Principalul compus activ, responsabil si de gustul sau picat, este gingerolul. Acesta are proprietati antiinflamatorii, antiplachetare, antibacteriene si antitumorale, multe in curs de cercetare.


Care sunt beneficiile ghimbirului

In cultura chineza ghimbirul este utilizat la primele simptome de raceala. Anumite alimente (ardeiul iute, piperul, ghimbirul) sunt bogate in compusi din familia capsaicinei si stimuleaza termogeneza, fiind de ajutor in lupta cu raceala. Studiile tind sa confirme multe din utilizarile traditionale ale ghimbirului, insa acest beneficiu nu este demonstrat stiintific.
Ghimbirul poate sa combata simptomele de greata si varsaturi la femeile gravide si la pacienti dupa operatii. In schimb, se pare ca nu este la fel de eficient in cazul raului de miscare. Efectul sau antiemetic se datoreaza capacitatii de stimulare a secretiei biliare si activitatii diferitelor enzime digestive. De asemenea, pentru ca ghimbirul accelereaza digestia, poate fi folosit in tratamentul tulburarilor digestive (dispepsii) insotite de balonare.
Cercetatorii au descoperit recent ca gingerolul in timpul deshidratarii se transforma in compusi care pot sa protejeze celulele implicate in dezvoltarea maladiei Alzheimer.
Ghimbirul se intrebuinteaza de secole in China la ingrijirea durerilor articulare in artrita si artroza. Studii recente au aratat ca acesta actioneaza si ca un analgezic. Adesea se combina cu curcuma, un alt antiinflamator natural. De fapt, multi oameni din Asia, pentru a profita de virtutile lor, le folosesc impreuna la prepararea mancarii. 

Este ghimbirul afrodisiac?

Din toate timpurile si in toate culturile ghimbirului i-au fost atribuite efecte afrodisiace. Se pare ca este afrodisiacul cel mai cunoscut din lume. Stimuleaza intr-adevar ghimbirul dorinta sexuala? Niciun studiu nu a demonstrat-o inca. Se crede ca forma radacinii sta la baza credintei populare. Poate ca in viitor se vor descoperi si alte elemente care sa sustina reputatia sa afrodisiaca.


Cum se foloseste ghimbirul

Ghimbirul se poate utiliza proaspat, uscat sau macinat, sub forma de pudra, capsule, tinctura, ulei esential si ceai. Asiaticii obisnuiesc sa-l conserve in sirop de zahar sau sa-l marineze. 
Radacina de ghimbir proaspata are avantajul ca se pastreaza mai mult timp in frigider. Fiind foarte aromata, este bine sa fie folosita cu grija pentru ca atenueaza savoarea celorlalte ingrediente. Pentru cei ce nu agreeaza gustul ei puternic, o alegere mai potrivita ar fi pudra de ghimbir, care are un gust mai putin pronuntat, chiar diferit intr-o oarecare masura. Cu pudra de ghimbir se poate condimenta aproape toate felurile de mancare.
Ghimbirul se foloseste in supe si preparate de peste, legume sau carne. Merge bine cu cartofi, linte, ciuperci, dovlecei si orez. Se poate pune si in vinegrete sau marinate pentru peste. Confiat sau cristalizat, ghimbirul se adauga in biscuiti si prajituri, in special in cele cu fructe. Iarna se poate pune putina radacina proaspata in mixuri pentru smoothie, iar vara in infuzii reci cu apa minerala, lamaie si menta.
Capsulele de ghimbir contin extract standardizat de gingerol. Concentratia variaza de la un produs la altul, de aceea este bine ca la administrare sa se respecte instructiunile producatorului.
Uleiul de ghimbir datorita puterii lui tonice si de incalzire se foloseste la masaj pentru ingrijirea durerilor reumatismale si musculare.


Ceaiul de ghimbir

Se obtine prin infuzionarea a 0,5 -1 g pudra sau 5 g rizom proaspat ras (un centimetru de radacina) la o cana de apa timp de 5-10 minute. Pentru un gust mai putin picant se poate adauga suc de lamaie si miere. Se recomanda sa se bea cel mult 3 cani zilnic. Cand se doreste accelerarea digestiei ceaiul se serveste la sfarsitul mesei. In caz de raceala ceaiul din ghimbir este mai eficient daca se face in amestec cu flori soc si poate fi baut in orice moment al zilei. 


 Are ghimbirul contraindicatii?

Avand  proprietati anticoagulante, ghimbirul poate interfera cu anumite medicamente, suplimente si plante, potetandu-le efectul. Astfel, persoanele care iau medicamente ca heparina si aspirina este bine sa-l manance cu precautie. Pentru a diminua riscurile de sangerare excesiva, se recomanda sa se evite consumul lui inainte de operatii. De asemenea si in cazul calculilor biliari trebuie prudenta.

Comentarii