Aflatoxinele




Ce sunt micotoxinele sau aflatoxinele? 

Aspergillus flavus este un mucegai ce apare frecvent in natura si descompune celuloza si lignina, fibre prezente in special in invelisul exterior al plantelor. Sporii acestei ciuperci pot patrunde accidental in organism, insa mai periculoase sunt toxinele ei denumite generic micotoxine, care in cazul  mucegaiului alb Aspergillus flavus se numesc aflatoxine.

 

Unde se gasesc micotoxinele?

Mucegaiurile nu sunt pretentioase si se dezvolta in conditii variate: temperaturi cuprinse intre 10 si 50 grade Celsius, umiditate importanta si prezenta anumitor acizi grasi. Se pot intalni intr-o varietate de produse alimentare destinate omului sau animalelor si apar inainte, in timpul si dupa recoltarea cerealelor, semintelor, nucilor si arahidelor, smochinelor, boabelor de cacao, cafea si soia, etc. Prin prelucrarea vegetalelor contaminate aflatoxinele se vor regasi in noile produse obtinute, ca faina, paste, fulgi de cereale, bere, otet de vin, sucuri si siropuri. Daca animalele sunt hranite cu culturi contaminate, exista riscul sa fie prezente si in lapte, carne si oua. De asemenea, fumatorii pot si ei sa fie expusi riscului de intoxicare, in conditiile in care frunzele de tutun sunt depozitate si prelucrate necorespunzator.

Scurt istoric

Prima data au fost identificate in Anglia in 1960, unde au murit 2000 de curcani ca urmare a ingerarii de furaje infestate cu aflatoxine. De atunci aproape toate tarile din Europa de Vest si-au conceput legislatii de siguranta alimentara care sa previna astfel de evenimente dramatice. In Europa avem cel mai riguros sistem de detectare a micotoxinelor si sisteme eficiente de depozitare pentru fiecare produs in parte. In Romania ca si in alte tari balcanice sarace care nu au investit in acest domeniu, potrivit unui studiu efectuat in 2002 de specialistii francezi, jumatate din produsele autohtone erau infestate cu micotoxine. Principala cauza ar constitui-o lipsa spatiilor de depozitare dotate cu instalatii adecvate de ventilare a aerului.

Care sunt efectele aflatoxinelor asupra organismului

Aflatoxinele sunt considerate cele mai puternice substante naturale cancerigene cunoscute pentru ca se fixeaza de ADN si determina mutatii ale lui. Sunt de asemenea teratogene, adica pot produce malformatii la fat, de aceea femeile gravide trebuie sa evite produsele alimentare suspecte a fi contaminate. 
Un studiu american arata ca micotoxinele sunt de 10.000 de ori mai periculoase decat pesticidele. Omul are o toleranta mai mare la aflatoxine in comparatie cu animalele, rareori apar intoxicatii acute, de cele mai multe ori ficatul se lupta in tacere cu ele. Totusi, in urma unor astfel de episoade o parte din celulele hepatice pot fi distruse. In functie de sensibilitatea organismului, la o prima expunere sau la o expunere prelungita poate sa apara carcinomul hepatocelular sau sa fie afectate si alte organe ca stomacul, rinichii, inima sau plamanii. Se pare ca persoanele cu o alimentatie bogata in proteine de origine animala sunt mai expuse riscurilor de a dezvolta astfel de afectiuni.

Cum te aperi de aflatoxine?

Nu au gust, miros si nu sunt vizibile, dar se pot detecta prin analize de laborator. Aflatoxinele au o stabilitate chimica foarte mare, asa ca detoxifierea produselor contaminate este dificila. Metodele fizice de prelucrare la temperaturi ridicate nu sunt eficiente. Cu toate ca sunt solubile in anumiti solventi, nu se practica extragerea lor deoarece ar compromite nutritional produsul.

Cum te apari de acesti inamici invizibili? Ca intodeauna, ideea generala este sa fii prudent si sa cumperi marfa de calitate, eventual de la firme de incredere. Multi asociaza gresit aflatoxinele numai cu nucile si arahidele, care sunt intr-adevar mai susceptibile la dezvoltarea lor. Dar majoritatea plantelor pot fi afectate, de exemplu culturile de cafea si condimente sunt deosebit de expuse si necesita cantitati mari de fungicide. Multe persoane consumatoare de bio nu cunosc ca aceste produse pe langa numeroasele avantaje prezinta totusi si un neajuns, si anume pot contine aflatoxine, nefiind tratate cu pesticide.

Nucile si arahidele cu gust sau miros suspect pot fi rancede sau mucegaite. Daca ai cantitati mai mari de nuci sau seminte ce necesita o pastrare de durata, este bine sa le depozitezi la intuneric, in prezenta curentilor de aer si cat mai departe de surse de caldura. In lipsa unui asemenea loc se poate folosi frigiderul.


Mucegaiurile se dezvolta chiar si in frigider, de aceea legumele si fructele trebuie verificate inainte de consum, iar frigiderul este bine sa fie spalat cu apa in care este dizolvata o lingurita de bicarbonat de sodiu. 


Fie ca este vorba de paine, nuci sau legume mucegaite, nu ezita sa le arunci la gunoi. Exceptie o fac branzeturile mucegaite: branza camembert si roquefort care folosesc asa zisele ,,mucegaiuri nobile’’neproducatoare de substante toxice.


S-a descoperit ca vitamina C ajuta corpul sa neutralizeze mucegaiurile, inclusiv aflatoxinele, asa ca daca ai constatat ca ai consumat alimente contaminate, pentru linistea ta poti sa iei un comprimat cu vitamina C.


Comentarii