Pesticidele





In timp ce nutritionistii recomanda un consum cat mai mare de legume si fructe, asistam neputinciosi la extinderea agriculturii intensive si la folosirea cat mai multor pesticide, unele dintre ele controversate din cauza  potentialului toxic si cancerigen ridicat.

 

Ce sunt pesticidele?


Pesticidele sunt substante chimice de sinteza cu care se trateaza culturile in scopul de a preveni raspandirea daunatorilor. In UE Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) stabileste limita maxima admisa de reziduuri in produsele alimentare, dincolo de care comercializarea este interzisa. Cele mai cunoscute pesticide sunt fungicidele, insecticidele si ierbicidele. Globalizarea comertului cu legume si fructe este posibila datorita utilizarii unor substante chimice asimilate pesticidelor, care le imbunatateste aspectul si ajuta la pastrarea lor mai indelungata pe rafturi.


Ce efecte au pesticidele asupra organismului


Pe termen lung pesticidele au efecte toxice asupra ficatului si favorizeaza aparitia problemelor tiroidiene si respiratorii. De asemenea, pot afecta sistemul nervos prin cresterea riscului de aparitie a unor boli ca Parkison si Alzheimer, iar la copii a sindromului ADHD (deficit de atentie si hiperactivitate). Pesticidele interfereaza si cu sistemul hormonal al organismului, putand duce la pubertate precoce la fete si la scaderea fertilitatii la barbati. Se pare ca sunt implicate si in declansarea cancerelor hormonodependente, ca cel de san si prostata. Femeile insarcinate trebuie sa evite pesticidele deoarece exista riscul de aparitie a mutatiilor genetice la fat. Deoarece limita maxima de pesticide se stabileste prin raportare la un adult, copiii, a caror sistem imunitar este in formare, sunt cei mai afectati.


Care sunt legumele si fructele cele mai tratate


Cercetatorii americani au facut mai multe studii despre contaminarea cu pesticide a diverselor legume si fructe si au constatat ca cele mai tratate sunt soiurile mai putin rezistente la boli si daunatori, periculozitatea crescand odata cu numarul tratarilor. Iata lista celor mai contaminate legume si fructe: piersica, mar, piper, telina, nectarine, capsuni, cirese, napi, salata verde, struguri, morcovi, pere. La polul opus se gasesc legumele si fructele mai putin contaminate, recomandate a fi consumate preferential: ceapa, avocado, porumb dulce, mango, sparanghel, mazare, kiwi, varza, vanata, papaya, pepene verde, broccoli, cartof dulce.
Conform unui studiu facut de Organizatia Greenpeace in perioada 2009-2010, cele mai toxice legume si fructe de pe piata europeana provin din Turcia, mai mult de jumatate din totalul celor testate au avut reziduuri peste limita maxima admisa. Dintre cele 76 de soiuri de legume si fructe studiate, s-au dovedit a fi periculos de contaminate: ardeii, perele, strugurii si gutuile.
26% din legumele, fructele, cerealele si produsele de origine animala, din productie proprie sau importate, contin reziduuri de pesticide, potrivit raportului anual de monitorizare a pesticidelor in Romania, realizat de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor pentru anul 2012. Citricele turcesti si merele romanesti contin cele mai multe pesticide potrivit acestui raport.


Ce legume si fructe cumperi


Salata verde si spanacul absorb si retin substante chimice in frunze, iar in perioada friguroasa necesita cantitati sporite de pesticide si azotati. Merele si perele, fiind atacate de fungi si viermi, se stropesc de mai multe ori pe an. Daca nu ar fi pesticidele, nu le-ar mai cumpara nimeni. In plus, sunt tratate si cu substante de contact pentru un aspect mai atragator. Prin cumularea acestor substante, ajung sa fie cele mai contaminate fructe. Rosiile contin, de asemenea, un numar mare de pesticide. Daca au coaja tare si pietroasa, atunci cu siguranta sunt injectate. Coaja lamailor si portocalelor concentreaza multe substante toxice si nu trebuie folosita in prajituri. Capsunile, piersicile si strugurii sunt fructe mai putin rezistente si sunt tratate de mai multe ori pe an. 
In Uniunea Europeana legislatia cu privire la folosirea pesticidelor este riguroasa, sunt controale dese si se respecta in general concentratiile de pesticide admise. Produsele care vin din spatiul comunitar sunt o alegere buna cand cumperi din supermarket. 
De asemenea, recomandarea noastra este sa consumi legume si fructe de sezon pentru ca au mai putine pesticide decat cele crescute fortat in timpul iernii sau decat cele ce se pastreaza mult timp, in scopul vanzarii ulterioare la un pret mai ridicat. 


Cum te protejezi de pesticide?


Pesticidele sunt lipofile, prin urmare simpla spalare cu apa a legumelor si fructelor nu te scapa de acestea. Unii specialisti in nutritie recomanda spalarea legumelor si fructelor cu apa calduta in care s-a dizolvat bicarbonat de sodiu. Aceasta solutie nu este practica si, in plus, nu este prea eficienta. Cel mai bine este sa curati de coaja legumele si fructele tratate, chiar cu riscul de a pierde o parte insemnata de nutrienti. Din pacate, unele legume si fructe sunt tratate cu pesticide sistemice care ajung chiar in pulpa, de aceea tot ce nu se poate curata de coaja, este preferabil sa fie cumparat bio. 


De ce agricultura bio?


Pesticidele sunt toxice pentru mediu si au repercursiuni negative asupra sanatatii. In tarile unde se practica agricultura intensiva, se constata o crestere a gradului de contaminare a apelor de la suprafata, concomitent cu degradarea puternica a solului. Uneori sunt necesari chiar zeci de ani pentru refacerea mediului. In lume, de la un an la altul, creste numarul de cancere de san si prostata. Cu toate acestea, multe tari continua sa fie atrase de mirajul unei agriculturi intensive si folosesc pesticide in cantitati din ce in ce mai mari. In Romania ultimilor 20 de ani preturile ridicate la pesticide si saracia au facut ca recoltele sa nu fie tratate sau, in cel mai bun caz, sa fie tratate la nevoie si nu de mai multe ori pe an, asa cum se practica in Europa. Produsele romanesti erau apreciate pe pietele din UE, tocmai datorita continutului lor redus in pesticide. Treptat insa, lucrurile au inceput sa se schimbe. Inca nu este prea tarziu sa se faca agricultura de calitate, atenta la nevoile de sanatate ale populatiei, mai ales ca tot mai multi europeni cauta alternative sanatoase la produsele pline de pesticide sau la cele modificate genetic.





Comentarii