Telina



Telina, condiment si leguma

In trecut pentru a da aroma si gust mancarii se foloseau doar frunzele de telina. Din secolul trecut, cand s-a reusit cresterea dimensiunii radacinii sale prin cultivari selective, telina a inceput sa fie consumata si ca leguma. In prezent sunt populare doar doua subspecii, una pentru radacina, a carei tuberculi pot sa cantareasca 1,5 kg, si alta pentru ramuri si frunze, cunoscuta sub numele de apio.


Trei motive pentru a manca telina

Cu aproximativ 20 kcal la 100 g, telina face parte din randul legumelor cu calorii negative, adica organismul pentru digestia ei consuma mai multa energie decat primeste din asimilarea ei. La aceasta insusire se adauga bogatia in fibre si minerale, ceea ce face ca telina sa fie un aliment valoros nutritional, de nelipsit din alimentatie, mai ales in sezonul rece cand esti predispus sa mananci mai multi carbohidrati rafinati. 
Recent, s-a descoperit ca antioxidantul denumit apigenina, prezent  in telina, dar si in patrunjel, mar, portocala si nuci, poate incetini cresterea tumorilor in cancerul de san. Se crede ca o dieta bogata in apigenina reduce riscul de cancer de san la femeile aflate la menopauza. Inca un motiv ca ele s-o manance mai des il reprezinta continutul sau ridicat in vitamina K cu rol important in reducerea pierderii osoase, inclusiv  a celei cauzate de scaderea estrogenului la menopauza.
In telina, ca de altfel in toate legumele radacinoase, se gasesc nitrati care sub actiunea bacteriilor din tubul digestiv se transforma in nitriti. Dupa un studiu din 2010, nitritii sunt implicati in vasodilatatie, avand capacitatea de a ameliora fluxul sangvin in anumite zone ale creierului irigate deficitar. Astfel, o portie zilnica de telina poate preveni dementa si scaderea capacitatii cognitive. 


Este telina un aliment afrodisiac?

Cercetarea nu a putut confirma proprietatea care i se atribuie in mod traditional de crestere a potentei, insa a descoperit ca telina te poate face mai atragator in ochii partenerului, indiferent de sexul tau. In celulele acestei plante s-a identificat un feromon specific mamiferelor. Atunci cand se mananca telina, feromonul se imprastie in cavitatea bucala, iar de aici ajunge la nivelul nasului unde activeaza anumiti receptori responsabili de cresterea excitatiei sexuale. 


Cum se consuma telina

Telina se consuma atat cruda cat si gatita, dar ca sa beneficiezi la maxim de virtutile ei, cel mai bine o mananci cruda in salate sau sub forma de suc proaspat. 
De la telina totul este bun, incepand de la radacina si pana la seminte. Frunzele de telina au gust asemanator cu cele de leustean si parfumeaza agreabil mancarea. Se pot usca pentru a fi folosite mai tarziu. Insa savoarea cea mai pronuntata o au ramurile care sunt cruditatea ideala, cu conditia sa fie fragede. De obicei se taie fin in salate, dar se pot pune si in sosuri sau supe. Merg foarte bine atat in salatele de cruditati cat si in cele de pui, creveti, cartofi, fasole uscata, etc.
Radacina poseda o aroma delicata, usor picanta si insoteste foarte bine mancarurile din carne. Fiarta in apa cu sare isi mentine culoarea alba, iar gatita la aburi are o consistenta mai putin apoasa si isi pastreaza nutrientii si aroma. In salate radacina cruda se rade si se stropeste din abundenta cu zeama de lamaie pentru ca oxideaza usor. Salata de telina cu maioneza este una dintre salatele mult apreciate peste tot in lume. La prepararea ei se folosesc ingrediente diverse, ca morcov, mar, masline, castraveciori murati, ierburi aromate proaspete, usturoi, piper, etc, in functie de preferinte si felul in care se serveste salata (simpla sau garnitura).
Semintele de telina macinate sunt un condiment excelent si se pot  utiliza la aromatizarea sucului de rosii, cremelor de legume si sosurilor pentru salata.


Ce telina alegi?

De obicei iarna se gaseste in supermarket telina olandeza de dimensiuni mari care, fiind crescuta in sistem hidroponic, nu este seaca la interior, in schimb este mai putin gustoasa. Daca vrei o telina parfumata si plina de antioxidanti, atunci este bine sa o alegi pe cea cultivata obisnuit. 


Cand sa mananci telina cu precautie

Telina face parte alaturi de alte produse din grupa alimentelor cu potential alergenic ridicat. Unele persoane alergice la polen pot prezenta si un sindrom de alergie la proteinele din telina care se manifesta prin aparitia de neplaceri si senzatia de arsura la nivelul pielii, buzelor si gatului, imediat dupa consumul ei.
Telina de asemenea poate produce fotosensibilizare. Oamenii ce sunt in contact prelungit cu aceasta, de exemplu cei care o manipuleaza in scopul vanzarii sau prelucrarii ei, si se expun ulterior la soare prezinta un risc ridicat de arsuri solare. In cazul in care se consuma preparate cu telina, riscul este mai mic si poate sa apara numai la persoanele ce obisnuiesc sa mearga la saloanele de bronzat.

Comentarii