Ardeiul iute




Originar din America de Sud si Caraibe, ardeiul iute este renumit pentru gustul sau picant caracteristic. Se cultiva de mult timp in toate regiunile tropicale dar si in cele temperate.
Exista o mare varietate de ardei iute de diferite forme, culori si arome. Habanero este considerat cel mai iute ardei din lume si se cultiva in climatul cald si umed specific Mexicului. 

Ardeiul iute este cunoscut sub diverse nume: Paprika, Cayenne, Chili, Capsicum. Se regaseste in bucataria si cultura popoarelor din intrega lume, fiecare cu anumite credinte despre virtutile sale medicinale. De exemplu, in regiunile calde se crede ca ardeiul iute ajuta organismul sa suporte mai bine caldura, in schimb in cele temperate, din contra, ca este de folos in lupta impotriva frigului.

Ce contine ardeiul iute

Compusul responsabil de caldura lui picanta este capsaicina. Aceasta se gaseste in cantitatea cea mai mare in seminte. Puternica reactie a organismului fata de capsaicina este motivul pentru care ii sunt atribuite atatea proprietati medicinale. 
Ardeiul iute provoaca o senzatie intensa de arsura in gura, mai ales persoanelor neinitiate. Instictul primar este sa inghiti imediat apa, dar se dovedeste repede ineficient deoarece capsaicina nu este solubila in apa. In schimb, se dizolva in materii grase sau este neutralizata de cazeina din lapte. Pentru a calma senzatia de arsura, este mai degraba indicat sa bei lapte sau sa mananci o bucatica de branza, unt sau putin ulei.

Care sunt beneficiile capsaicinei

Dintre utilizarile traditionale ale capsaicinei, medicina moderna le-a pastrat pe cele legate de efectele ei analgezice. Astfel, capsaicina stimuleaza productia locala de substanta P, un neurotransmitator cu rol in declansarea durerii. Se pare ca ajuta organismul cand este ranit sa epuizeze rezervele de substanta P si actioneaza ulterior ca un analgezic usor. Peste tot in lume este aprobata folosirea cremelor sau plasturilor cu capsaicina la ingrijirea locala a durerilor cauzate de artrita reumatoida, artroza, neuropatie, fibromialgie, precum si a celor musculare de umar, brate si coloana vertebrala.

Conform unui studiu realizat de cercetatorii chinezi, ardeiul iute are un impact deosebit asupra sanatatii vasculare pentru ca reduce colesterolul rau, trigliceridele si agregarea plachetara. In plus, poate dizolva fibrina, o substanta implicata in formarea cheagurilor vasculare. Capsaicina face parte din marea grupa a vaniloizilor, compusi naturali asociati cu reducerea inflamatiei. Astfel, in culturile unde se consuma mult ardei iute s-a observat ca populatia are un risc mai scazut de infarct, accidente vasculare cerebrale si embolii pulmonare.

Ardeiul iute contine numerosi antioxidanti, inclusiv capsaicina este un antioxidant, a caror concentratie creste odata cu coacerea. Recent s-a descoperit efectul  antiproliferant al capsaicinei asupra culturii de celule umane de cancer de prostata in vitro. Ramane sa se evalueze in ce masura descoperirea poate fi aplicata organismului uman.

Te ajuta capsaicina sa slabesti?

Testele preliminare indica efectul ei benefic asupra metabolismului grasimilor. Capsaicina creste satietatea si metabolismul bazal. Totodata, are capacitatea de a incetini absorbtia glucidelor, deci de a reduce indicele glicemic al alimentelor. Cercetatorii au stabilit ca insulina poate fi redusa cu pana 60% in conditiile consumului de ardei iute la masa. 

Cum se mananca ardeiul iute

Ardeiul iute este de secole ingredientul cheie din bucataria mexicana. Sosul salsa, in a carui compozitie intra, este nelipsit din alimentatia mexicanilor si a ajuns sa fie consumat peste tot in lume. De asemenea, ardeiul iute se foloseste curent de populatia asiatica in amestec cu alte condimente (curry). In afara de Balcani, europenii nu prea apreciaza varietatile picante de ardei. 
Iubitorii de ardei iute il degusta. Odata efectul de foc disparut, fiecare varietate lasa in gura o savoare diferita, usor de recunoscut de acestia. 
In cantitati mici ardeiul iute releva aromele celorlalte ingrediente, de aceea poate fi folosit aproape in orice mancare, proaspat sau sub forma de pudra denumita popular boia de ardei iute.

Cand este contraindicat ardeiul iute

Ardeiul iute are reputatia proasta ca poate produce ulcer. Contrar credintei obisnuite, consumul lui nu cauzeaza arsuri la stomac si nu provoaca leziuni la nivelul aparatului digestiv. Dimpotriva, se pare ca protejeaza peretele gastric de efectele nedorite ale unor substante, ca antiinflamatoarele si alcoolul. Anumite studii epidemiologice demonstreaza chiar incidenta scazuta a unor cancere gastrice la persoanele mari consumatoare de ardei iute. Se recomanda totusi, ca in ulcerul activ, sa se evite consumul lui, pentru a nu se exacerba durerea. In asteptarea altor cercetari care sa evalueze mai bine acest efect, este intelept ca suplimentele cu capsaicina sa fie luate cu prudenta, testandu-se toleranta personala si respectand recomandarile producatorilor.

Persoanele cu sindrom de colon iritabil pot resimti o intoleranta la ardeiul iute, iar cele cu reflux gastro esofagian este bine sa evite condimentele puternice. Si in cazul hemoroizilor, ardeiul iute trebuie consumat cu moderatie deoarece favorizeaza aparitia crizelor si perturba intoarcerea venoasa. 

Atentie la boiaua de ardei iute pentru ca inhalarea ei poate cauza bronhoconstrictie. De asemenea, unele persoane pot prezenta reactii alergice la consumul de ardei iute.

Este important sa se spele cu grija mainile dupa folosirea produselor cu capsaicina. Contactul cu mucoasa, in special cu cea a ochilor, poate declansa o senzatie vie de arsura.

Comentarii