Pudra de roscove




Ce sunt roscovele

Roscovele sau carobul sunt fructele arborelui denumit Ceratonia siliqua, ce creste spontan sau se cultiva in zona mediteraneana si Orientul Apropiat. Pentru ca se inmulteste usor si suporta conditii grele de seceta, s-a adaptat bine si in tari ca: Africa de Sud, SUA, Australia si Mexic. Fructele sale, pastai de 10-30 cm lungime, la maturitate devin maronii. Locuitorii bazinului mediteranean foloseau pulpa fainoasa si dulce a pastailor in diverse preparate si bauturi fermentate, dar si ca hrana pentru animale. Treptat roscovele au cazut in uitare. Au reaparut masiv pe piata la inceputul anilor ’80 in special in America de Nord, unde industria alimentara a inceput sa inlocuiasca cacaua devenita scumpa in urma unei penurii. Roscovul furnizeaza doua produse distincte: guma de roscove si pudra sau faina de roscove.

Guma de roscove, un aditiv des intalnit

Guma de roscove rezulta din prelucrarea semintelor si se prezinta sub forma unei pulberi albe sau alb-galbui. Se utilizeaza ca agent de ingrosare (E410) in industria alimentara, putandu-se gasi in bauturi, inghetate, creme, budinci, iaurturi si produse dietetice. Astfel, este posibil, ca fara sa stii, sa mananci roscove aproape in fiecare zi. Guma de roscove in contact cu apa formeaza un gel, care, cu toate ca nu este absorbit de organism, da o puternica senzatie de satietate. Pentru aceasta insusire, guma de roscove intra in compozitia unor suplimente de slabit. 


Pudra sau faina de roscove, un aliment sanatos

Pudra sau faina de roscove se obtine prin uscarea si macinarea fina a pastailor. Are o culoare si un gust subtil de caramel, intr-o anumita masura asemanator cu cel de cacao. Bogata in pectine, fibre solubile de calitate, si zaharuri cu proprietati de ingrosare, pudra de roscove are capacitatea de a regla tranzitul intestinal, recomandandu-se atat in constipatie cat si diaree. In plus, zaharurile din roscove se absorb lent si determina o glicemie constanta benefica pentru organism.

Pudra de roscove sau cacao?

Pudra de roscove este un aliment interesant si contribuie la diversitatea noastra alimentara. In mod curent se foloseste ca substitut pentru cacao. Dar, este oare pudra de roscove mai buna decat cacaua? Cercetarea din ultimele decenii a descoperit beneficiile remarcabile pe care le are cacaua in afectiuni ca infarct miocardic, insuficienta cardiaca, cancer si diabet de tip 2. Proprietatile ei sunt datorate in principal actiunii unui antioxidant puternic care se gaseste si in ceaiul verde, vinul rosu si alte cateva legume si fructe, putine la numar. Dar consumul de cacao poate sa provoace unele neplaceri persoanelor suferinde de migrene, reflux gastro-esofagian si litiaza oxalo-calcica. Din aceasta cauza ele ar trebui s-o consume cu precautie sau s-o inlocuiasca cu pudra de roscove. De asemenea, pudra de roscove, pentru ca este bogata in calciu, este mai potrivita in alimentatia copiilor.


Cum se foloseste pudra de roscove

Fiind natural dulce si cu putere de ingrosare, pudra de roscove poate fi folosita la prepararea prajiturilor si a altor dulciuri, mai ales atunci cand vrei sa reduci cantitatea de zahar sau sa dai consistenta cremelor. Fiecare parte de cacao se substituie cu o parte si jumatate sau doua parti de carob. Pentru ca are tendinta de a ramane in suspensie, este bine ca, inainte de a o pune in compozitie, sa o dizolvi in putin lichid cald.

Comentarii