Halena


Ni s-a intamplat tuturor sa intalnim persoane care atunci cand vorbesc sau respira degaja un miros neplacut. Ajungem sa le desconsideram si sa evitam compania lor. Cat de neplacut este sa fim chiar noi in aceasta categorie. Din pacate, cei ce sufera de aceasta problema se obisnuiesc cu propriul miros si de cele mai multe ori, fara o sugestie din exterior, nu au cum sa-si dea seama. Oamenii considera gura si respiratia urat mirositoare ca fiind subiecte tabu si se feresc sa aduca aceasta problema in discutie. Astfel se creeaza un cerc vicios care duce la cronicizarea halitozei.
Cel mai bine este ca din cand in cand sa rugam o persoana apropiata sa ne spuna sincer daca considera ca am avea o asemenea problema. Daca ai halena primul loc spre care sa-ti indrepti atentia este gura. De cele mai multe ori mirosul urat ia nastere in cavitatea bucala, limba fiind cea mai susceptibila la dezvoltarea bacteriilor din cauza suprafetei rugoase. Practic microorganismele descompun alimentele dand nastere compusilor cu azot responsabili de mirosul de putrefactie si celor cu sulf ce dau mirosul de ou stricat. Se pot produce acumulari de resturi alimentare in spatiile dintre dinti sau sub coroanele, protezele si aparatele dentare, ducand la acelasi rezultat. Alte surse de halena sunt cariile si paradontoza.
Schimband locatia, la nivelul amigdalelor putem sa intalnim cripte (gauri) care retin la randul lor resturi alimentare sau prezinta secretii albicoase, urat mirositoare.
Pentru ca cel mai frecvent halena isi are originea in gura, in primul rand este bine sa ne asiguram ca avem o igiena orala corespunzatoare. Asta presupune sa ne spalam pe dinti de 2 ori pe zi, dar si pe limba (foarte important) si obraji. Este bine, de asemenea, sa folosim ata dentara pentru a scoate resturile alimentare dintre dinti si, in final, apa de gura cu care sa facem gargara pentru a curata criptele amigdaliene. In ce priveste eficienta diverselor sortimente de apa de gura (sau pasta de dinti), se recomanda folosirea celor care contin substante cu actiune impotriva bacteriilor: clorhexidina, clorura de cetilpiridinium, lactat de zinc, clorura de zinc, dioxid de clor, uleiuri esentiale si combinatia triclosan/copolimer/florura de sodiu. Apa de gura formata din doua faze (parti) una uleioasa si una apoasa este deosebit de buna pentru ca multe microorganisme de la nivelul cavitatii orale au o suprafata exterioara hidrofoba (resping apa).
Este bine ca o data pe an (sau in functie de necesitati) sa faceti un detartraj dentar pentru ca tartrul favorizeaza acumularea bacteriilor.
A alta sursa de respiratie urat mirositoare este nasul. Poate sa fie vorba de infectii sinusale sau de polipi. Halena la copii este de multe ori rezultatul aspiratiei de corpi straini. In astfel de situatii, dar si in cazul problemelor cu amigdalele, este bine sa contactati un medic specialist ORL.
Halitoza poate sa apara si in cazul bolii de reflux gastroesofagian sau altor afectiuni esofagiene ce presupun stagnarea resturilor alimentare la acest nivel.
De asemenea bronsitele si pneumoniile pot sa duca la respiratie urat mirositoare.
Anumite alimente ca usturoiul, ceapa, unele branzeturi si pestele pot cauza un miros urat care nu se elimina prin simpla spalare pe dinti pentru ca substantele responsabile sunt absorbite in sange si de la acest nivel ajung in plamani, iar apoi in aerul expirat.
Gura uscata sau xerostomia aparuta ca efect advers la anumite medicamente cauzeaza halena pentru ca bacteriile nu mai sunt indepartate de fluxul salivar. Bautul constant de apa poate elimina acest neajuns.
Persoanele care mananca rar sunt predispuse la halitoza. Cei care sar peste micul dejun sunt si mai expusi deoarece in timpul noptii bacteriile din gura prolifereaza, iar spalatul pe dinti nu reuseste sa curete zona profunda a gurii si limbii, asa cum o face mancarea.
Diabetul, diverse alte boli metabolice, intoleranta la lactoza, afectiunile renale si hepatice, menstruatia, bolile febrile, unele cancere si bulimia pot sa aiba halena printre simptome.
In cazul unei halitoze trenante, greu de ameliorat, este bine sa mergeti la dentist sau la medicul specialist. Halena netratata duce la scaderea increderii in sine si la anxietate sociala.

Esti nou pe site? Afla mai multe despre Conceptul, Dieta si Exercitiile fizice Impenetrabile.

Comentarii