Lactoferina
Exista oare o substanta care sa creasca sinteza de tesut osos, sa stimuleze sistemul imun, sa atace microbii si in acelasi timp sa aiba proprietati antioxidante si antiinflamatoare? Da, aceasta este lactoferina, o proteina sintetizata in mod normal de organism. Lactoferina se gaseste in celulele sistemului imun, lapte, saliva, lacrimi si in diverse alte secretii. Apare in colostru, primul lapte dupa nastere, intr-o cantitate de sapte ori mai mare decat in laptele normal. Folosirea ei ca supliment este inca limitata, insa probabil ca odata cu trecerea timpului va deveni mai cunoscuta.

Lactoferina ofera protectie impotriva bacteriilor prin intermediul a trei strategii diferite de distrugere a lor: privarea de elementele necesare cresterii, distrugerea membranele celulare si stimularea sistemului nostru imun. Avantajul ei este ca actioneaza nespecific, pe cand antibioticele atacand doar anumite tipuri de bacterii, pot deveni inutile ca urmare a aparitiei tulpinelor rezistente. Lactoferina se afla in laptele matern tocmai ca sa previna aparitia infectiilor bacteriene la nou-nascuti. Exista studii care arata ca in cazul ulcerelor, lactoferina, luata impreuna cu medicatia impotriva bacteriei Helicobacter Pylori, ii maximizeaza eficienta. De asemenea, s-a constatat ca promoveaza o flora intestinala sanatoasa si amelioreaza diareea cauzata de bacteriile patogene.
Lactoferina are si actiune antivirala si antifungica. La unele persoane cu hepatita C tratamentul cu lactoferina aduce beneficii considerabile. In ce priveste fungii mecanismele de actiune nu sunt foarte bine cunoscute. Rezultate promitatoare s-au obtinut impotriva candidei.
Lactoferina apartine sistemului imun nespecific. Pe langa rolul direct pe care il are in distrugerea microbilor, aceasta stimuleaza crearea de noi celule imune si moduleaza raspunsul imun. Modularea este un proces de reglaj fin care in functie de necesitati poate duce la accentuarea mecanismelor imune de atac sau la temperarea lor. Aici intra in actiune proprietatile antiinflamatoare ale lactoferinei. De exemplu, o afectiune complexa cu o dualitate inflamatorie si infectioasa, acneea, raspunde bine la tratamentul cu lactoferina.
Deficitul de fier provoaca anemie cu alterari ale mecanismelor biologice normale din organism, insa excesul de fier este la fel de periculos pentru ca duce la oxidari, cresterea riscului de cancer si imbatranirea prematura. Lactoferina are capacitatea de a regla eficient metabolismul fierului, facilitand absorbtia si transportul lui acolo unde este necesar, in cazul anemiei. Pe de alta parte, atunci cand intalneste fier liber in organism, lactoferina il capteaza si astfel isi dovedeste proprietatile antioxidante. Este binecunoscut faptul ca fierul liber este un important agent oxidant, responsabil de imbatranirea prematura a tesuturilor. De asemenea, la locul unei infectii datorita ph-ului scazut, lactoferina leaga si mai puternic fierul, priveaza microbii de acesta si in consecinta inhiba dezvoltarea lor (acesta este practic un alt mecanism antimicrobial al lactoferinei).
Exista studii care arata si un posibil efect anticancerigen al lactoferinei.
Lactoferina este un factor important de crestere osos cu efect stimulator pe osteoblaste, celule responsabile de sinteza osului, si cu unul inhibitor pe steoclaste, celule care degradeaza osul. Rezultatul este cresterea masei osoase. Probabil ca in viitor acesta va fi unul din cele mai exploatate beneficii ale lactoferinei. Pentru cei care sufera de osteoporoza, potentialul suplimentarii cu lactoferina este incredibil.

Comentarii