Nu trebuie sa stam dupa evolutia darwinista pentru a fi mai rapizi, mai puternici si mai inteligenti
Nu trebuie sa stam dupa evolutia darwinista pentru a fi mai rapizi, mai puternici si mai inteligenti. Un nou studiu vine sa confirme ca putem sa ne imbunatatim performantele prin controlul mediului la care suntem expusihttp://beheco.oxfordjournals.org/content/early/2012/09/21/beheco.ars145.full?keytype=ref&ijkey=S6qEudxwtf9lxJI
Se stie ca noi suntem rezultatul interactiunii geneticului cu exteriorul. Dar daca mediul joaca un rol si mai important? Daca mediul are capacitatea de a alege ce gene vor fi activate si daca, mai mult de atat, aceste modificari vor fi transmise generatiilor viitoare?
Atunci avem nevoie de noi concepte asupra adaptarii si evolutiei. Aici intervine epigenetica. Ea studiaza modificarile ADN-ului care nu se bazeaza pe mutatii. Practic acelasi ADN, printr-o impaturire diferita, poate sa dea variatii considerabile in comportament, sanatate, marime, inteligenta etc.
Epigenetica are aplicabilitate in obezitate, cancer si boli degenerative.
Ca sa existe evolutie, chiar daca vorbim de evolutie epigenetica, este nevoie sa ne aflam constant la limita zonei de confort. Stresul in exces, negativ si nefolositor trebuie transformat in stres util, tintit pe scop.
Exista specii foarte invazive care prezinta o foarte mica varietate genetica. Cercetatorii in studiul amintit mai sus dau ca exemplu planta Fallopia Japonica. Aceasta este raspandita in Long Island, New York pe o suprafata de 100 de mile. Ea s-a adaptat perfect la toate tipurile de sol, inclusiv la cele nisipoase sau mlastinoase. Toate aceste plante au aproape acelasi ADN. Adaptarea lor perfecta vine din diferente epigenetice.
In plus fata de genetica, epigenetica aduce viteza. Nu este nevoie de generatii dupa generatii ca sa se faca simtita o modificare. Adaptarile apar in timpul vietii.
Ceea ce este impresionant este ca se pot transmite copiilor. Studiile pe cobai arata ca puii care primesc o ingrijire materna atenta dupa nastere vor deveni mai curajosi si neofili, pe cand cei cu ingrijire deficitara vor fi anxiosi si neofobi. Aceste caracteristici se vor transmite si la urmatoarea generatie. Asta ar trebui sa ne responsabilizeze pentru ca mediul la care ne expunem ii va influenta si pe copiii nostrii.
Daca mananci sanatos, ai un psihic centrat, lucrezi intr-un mediu creativ care iti solicita inteligenta la maxim, faci exercitii fizice si nu-ti risipesti capacitatile cognitive in energii negative, atunci pe langa toate beneficiile evidente ce reies de aici, geneticul iti da un bonus. Iti activeaza gene care iti vor asigura un progres exponential. Pe langa asta vei transmite urmasilor tot ceea ce construiesti benefic la tine.

Esti nou pe site? Afla mai multe despre Conceptul, Dieta si Exercitiile fizice Impenetrabile.

Comentarii