OsteoporozaOsteoporoza este cea mai frecventa afectiune a oaselor. Acestea isi reduc densitatea si astfel devin expuse la aparitia fracturilor. De cele mai multe ori osteoporoza se asociaza cu o scadere a estrogenului in preajma menopauzei la femei si a testosteronului la barbati.
Ce se poate face concret pentru a preveni si trata osteoporoza?
Exercitiile fizice au un rol esential in mentinerea densitatii osoase la adultii in varsta. Mai eficiente sunt cele ce presupun miscari facute in picioare, care solicita sistemul osos si muscular in regim de gravitatie. Mersul pe jos, alergatul, urcatul scarilor, tenisul si unele tipuri de ridicari de greutati sunt printre optiunile de luat in considerare. Intensitatea exercitiilor trebuie crescuta gradual, dand timp oaselor si muschilor sa se adapteze. Este indicat sa se evite miscarile prea complexe sau bruste ce predispun la fracturi.
Vitamina D este o vitamina liposolubila pe care organismul nostru o procura dintr-un numar redus de alimente, dar poate sa o fabrice si singur prin expunerea la soare. Omul modern isi petrece o mare parte a zilei in interiorul cladirilor si astfel ia prea putin contact cu radiatiile solare. Mai ales in perioada de iarna o mare parte a populatiei este deficitara in vitamina D. Aceasta are o mare importanta in osteoporoza pentru ca ajuta la absorbtia calciului si la fixarea sa in oase.
Calciul este un mineral important pentru structura osoasa. 99% din calciul prezent in organism se gaseste in oase si dinti. Suplimentarea sa aduce mai multe beneficii pentru cei cu osteoporoza daca se face impreuna cu vitamina D. O mare parte a calciului din oase este structurat sub forma de hidroxiapatita. S-a observat o reducere a pierderii de masa osoasa si a durerii prin administrarea de microcristale de hidroxiapatita la pacientii cu osteoporoza cauzata de corticosteroizi. Probabil ca una din cele mai bune forme de calciu este reprezentata de microcristalele de hidroxiapatita.
Chiar daca eficienta sa in osteoporoza nu este la fel de bine documentata ca si cea a calciului, magneziul face si el parte din structura osoasa si regleaza metabolismul calciului. Studiile arata o corelatie pozitiva intre aportul de magneziu si densitatea oaselor.
Zincul are diverse functii in ceea ce priveste cresterea. El stimuleaza osteoblastele (celule responsabile de formarea de nou tesut osos) si inhiba osteoclastele (celule responsabile de degradarea osoasa). La barbati exista o corelatie intre doza zilnica de zinc, cantitatea de zinc plasmatic si densitatea osoasa. Tot in cazul barbatilor, zincul moduleaza cantitatea de testosteron din sange si acest lucru este relevant in osteoporoza pentru ca scaderea testosteronului se asociaza cu scaderea masei osoase.
Vitamina K este un alt supliment cu potential in osteoporoza. Rezultatele cercetarilor sunt putin contradictorii. Unele arata o crestere a densitatii osoase ca urmare a suplimentarii cu vitamina K, in schimb altele nu constata acest fenomen, dar documenteaza o reducere a riscului de fracturi.
Lizina este un aminoacid ce potenteaza absorbtia calciului si scade pierderea sa. Suplimentele cu arginina si lizina stimuleaza celulele care produc nou tesut osos.
Lactoferina, o proteina din familia transferinelor, pe langa multiplele sale roluri in organism, are capacitatea de a actiona ca un factor de crestere osos. Cercetarile asupra lactoferinei sunt inca la inceput, insa ea este unul din acei compusi cu potentialul de a deveni viitorul tratament major impotriva osteoporozei.
Femeile la menopauza care consuma constant prune uscate au un risc mai mic de a face osteoporoza si fracturi. Acelasi efect pozitiv este posibil sa apara si la barbati.
Fitoestrogenii sunt compusi din plante care odata ajunsi in organism au efecte asemanatoare cu estrogenii. Tinand cont ca la femei osteoporoza se coreleaza cu scaderea estrogenului, este posibil ca alimentele bogate in fitoestrogeni sa aiba un rol benefic asupra sistemului osos.
Unii oameni de stiinta sunt de parere ca o anumita responsabilitate pentru aparitia osteoporozei o are si dieta occidentala care acidifiaza excesiv organismul. Un mijloc de alcalinizare este alegerea formei citrat la suplimentele de calciu si magneziu.
Stresul este in general nociv pentru sanatate, insa atunci cand vine vorba de osteoporoza exista o legatura directa. Stresul creste secretia de cortizon, iar acesta este dovedit ca predispune la osteoporoza.
Se pare ca alcoolul in cantitati mici are capacitatea de a mari densitatea osoasa.
Fumat este un factor major de risc pentru aparitia osteoporozei. Renuntarea la acest obicei nu poate sa aduca decat beneficii.
Studiile epidemiologice arata ca persoanele cu deficienta in vitamina B12 au o densitate osoasa scazuta. Mai expusi sunt vegetarienii si cei care iau anumite medicamente ca, de exemplu, unele antiulceroase.
Ca si tratament medical impotriva osteoporozei cel mai des sunt prescrisi bifosfonatii. Ei incetinesc pierderea osoasa. Unele persoane ii evita datorita efectelor adverse ca durerile abdominale si inflamatia esofagului.
Terapia hormonala aduce beneficii la ambele sexe. Raloxifenul este un medicament care se administreaza in cazul femeilor. El se leaga selectiv doar de anumiti receptori pentru estrogen, printre care receptorii de la nivelul celulelor osoase. In cazul barbatilor exista terapia cu testosteron.

Strontiul este un mineral ce stimuleaza formarea si reduce degradarea tesutului osos. In studiile care au dovedit aceste efecte s-a folosit renalat de strontiu.
Alte optiuni de tratament sunt calcitonina de somon (calcitonina este un hormon produs in mod normal de celulele parafoliculare ale tiroidei, avand rol in metabolismul calciului si scazand resorbtia osoasa), teriparatida (o forma recombinata a hormonului paratiroid ce stimuleaza formarea de nou tesut osos) si denosumabul (anticorp care ataca un factor responsabil de degradarea osoasa). 

Esti nou pe site? Afla mai multe despre Conceptul, Dieta si Exercitiile fizice Impenetrabile.

Comentarii