Posted by : Matei Gavris miercuri, 26 iunie 2013


Rosia este originara din America de Sud si este cel mai vandut aliment din lume. Ca toate plantele de origine americana, a fost adusa in Europa de spanioli. Mult timp din cauza mirosului dezagreabil al frunzelor nu s-a consumat, crezandu-se ca este toxica. Incepand cu secolul al XVIII-lea se cultiva intensiv in Italia. Italienii au facut o munca considerabila de amelioare a speciei. Se spune ca interesul lor pentru aceasta leguma vine din nevoia de a descoperi noi sosuri care sa valorizeze pastele. Cand au parasit tara si au imigrat in America au luat cu ei si traditiile alimentare, inclusiv retetele pe baza de rosie. La inceputul secolului XX americanul de rand privea inca cu neincredere rosia si o considera veninoasa, fierband-o timp de 3 ore pentru a scapa de elementele toxice. Adevarul este ca rosia contine compusi toxici, dar in cantitate redusa nepericuloasa pentru sanatatea noastra. Din contra, studiile au demonstrat ca aceste substante (alcaloizi si saponine) in cantitati reduse au efect bactericid si ajuta la combaterea colesterolului marit.

Ce contine rosia?

Ea este bogata in antioxidanti (carotenoizi, compusi fenolici, vitamina C), cea mai mare parte a lor gasindu-se in coaja. Rosia contine multi pigmenti din familia carotenoizilor: licopen, beta caroten, luteina. Licopenul are activitatea antioxidanta cea mai puternica si este cel care da culoare rosiei. Acesta se gaseste in cantitati mari in tomate si produse pe baza de tomate (sosuri, ketchup si bulion), dar si in unele fructe: caisa, papaya sau pepene verde. Deoarece licopenul este liposolubil biodisponibilitatea lui, adica absorbtia sa de organism, creste daca este consumat cu o sursa de grasime. Astfel, pentru un nivel mai ridicat de licopen nu ezita sa consumi rosiile taiate in bucatele mici cu putin ulei. Cand rosiile sunt supuse la diferite procese de transformare licopenul isi schimba structura sau se elibereaza din celule, marindu-si biodisponibilitatea. Din aceasta cauza concentratia de licopen care se regaseste in sange dupa ce consumi sos sau pasta de rosii este de 3-6 ori mai mari decat in cazul consumului de rosii proaspete. Studiile indica ca mai mult de 6 mg de licopen pe zi poate antrena efecte benefice pentru sanatate (o tomata cruda contine jumatate din aceasta cantitate, iar 100 ml de sos de tomate aproape triplu). 

Care sunt beficiile rosiei? 

Numeroase studii au aratat ca un consum regulat de rosii si/sau produse derivate din rosii (suc, sos, ketchup) are un efect protector contra cancerului de prostata. Compusii prezenti in produsele pe baza de rosie cresc rezistenta celulelor la oxidare si previn dezvoltarea acestui tip de cancer. Dupa studiile unei metaanalize, pentru a preveni cancerul de prostata este mai bine ca rosiile sa fie gatite. Cosumul de rosii gatite scade cu 20% riscul de cancer de prostata, in timp ce acela de rosii proaspete doar cu 10%. 
Dupa alte studii un consum ridicat de tomate este asociat cu o incidenta scazuta a cancerului de plamani si stomac. Se pare ca poate avea un efect protector si asupra incidentei cancerului de pancreas, colon, rect, esofag, de cavitate orala, san, col si uter. 
Un studiu de anvergura facut pe femei a demonstrat existenta unei legaturi intre concentratia sangvina de licopen si reducerea riscului de boli cardiovasculare. Rezultatele studiului au aratat ca persoanele care mananca regulat rosii sunt cu 17%  mai putin susceptibile de a dezvolta boli de inima. Licopenul nu numai ca reduce oxidarea lipidelor in sange, dar diminueaza si agregarea plachetara si in consecinta formarea cheagurilor de sange. Virtutile demonstrate ale licopenului in cancerul de prostata si bolile de inima l-au facut atractiv pentru industria farmaceutica. 

De ce nu au gust rosiile? 

Victima a succesului ei, incepand cu a doua jumatate a secolului XX rosia a pierdut calitatile organoleptice care o caracterizau inainte. Consumatorii se plang, pe buna dreptate, de lipsa gustului rosiilor de pe piata. Industria agroalimentara a dezvoltat varietati robuste cu aspect uniform, capabile sa suporte transportul si sa satisfaca exigentele productiei industriale. Din pacate, aceste varietati poseda o gena particulara ce induce efecte negative asupra calitatii prin mecanisme inca necunoscute. 

De ce sa consumam rosii bio? 

Cercetatorii de la Universitatea din Barcelona au vrut sa clarifice o intrebare care continua sa starneasca controverse: fructele si legumele biologice sunt mai bune pentru sanatate? Au inceput studiul cu rosia. Au folosit o metoda moderna de analiza si au comparat doua varietati de rosii identice. Ei au identificat 34 de polifenoli diferiti si au certificat ca tomatele biologice ii contin in cantitati semnificativ mai mari decat rosiile provenite din agricultura intensiva. Pentru cercetatori explicatia este simpla. Agricultura biologica nu utilizeaza pesticide. In consecinta plantele activeaza propria aparare naturala pentru a lupta contra diferitilor factori de stres, ceea ce creste nivelul lor de antioxidanti. Cu cat planta sufera mai mult cu atat produce mai multi antioxidanti. 

Consumul de rosii poate provoca eliberarea de histamina in organism. Tomata face parte din randul alimentelor incriminate in sindromul alergiei orale. Acest sindrom este o reactie alergica la unele proteine dintr-o gama de fructe, legume sau nuci. Reactiile sunt diverse, trecand de la urticarie la soc anafilactic. Persoanele care sufera de probleme gastrice sau esofagiene (reflux gastro esofagian) este bine sa le manance cu precautie deoarece pot provoca dureri esofagiene.
Esti nou pe site? Afla mai multe despre Conceptul, Dieta si Exercitiile fizice Impenetrabile.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Cele mai citite articole

Un produs Blogger.

- Copyright Impenetrabil 2013 -