Este soia un aliment bun sau unul rau?



Originara din Asia, soia alaturi de porumb este una dintre cele mai cultivate plante de pe pamant. Soia intra in America de Nord in secolul al XIX-lea si se cultiva intens incepand cu secolul XX. In jurul anilor ‘50 incepe expoatarea ei industriala in Statele Unite, in special pentru ulei si hrana animalelor.
In prezent cele mai mari tari producatoare de soia sunt: SUA, Brazilia si Argentina. Doar 3% din productia mondiala este destinata consumului uman. Cererea in crestere si mirajul unor profituri mari duc la extinderea continua a suprafetelor destinate culturii de soia. De-a lungul Amazonului, in climatul subtropical umed, asistam la un adevarat dezastru ecologic. Padurea amazoniana este devastata pentru a face loc culturilor de soia.

Jumatate din productia mondiala de soia este modificata genetic astfel ca o parte din aceste OMG-uri se regaseste in produsele lactate, ouale si carnea consumata zilnic. Europenii raman fideli produselor din soia nemodificata genetic, mai scumpe in general cu 10%. Desi, asiaticii sunt cei mai mari consumatori, americanii au cele mai multe produse din soia. Numai in perioada 2000-2007  producatorii americani au introdus 2700 de produse noi, majoritatea transformate si rafinate.
Soia este singurul aliment vegetal care contine 41% proteine aproape complete si este folosita de vegetarieni in alimentatia lor, in principal ca inlocuitor pentru proteinele de origine animala. De asemenea, contine cantitati apreciabile de acizi grasi omega 3 si fibre cu actiune benefica asupra organismului. Insa aceste proprietati nu sunt suficiente pentru a recomanda consumul de soia.
Ea a devenit un aliment controversat din cauza fitoestogenilor. Isoflavonele sau fitoestrogenii sunt substante naturale care se gasesc in multe plante, soia fiind sursa cea mai importanta. Ei actioneaza in organism ca hormoni feminizanti, cu toate ca sunt de 1000 de ori mai slabi decat estrogenii produsi sintetic. Cercetatorii au asociat potentialul fitoestrogenilor cu ameliorarea simptomelor menopauzei. Insa, rezultatele studiilor facute in intrega lume au demonstrat ca soia nu are nici o actiune terapeutica asupra menopauzei, inclusiv asupra bufeurilor de caldura. 
In ultimul timp s-a acreditat ideea ca fitoestrogenii ar putea fi vinovati de dezvoltarea cancerelor hormonodependente (inclusiv a celui de san si de prostata). Datele clinice au stabilit ca este o chestiune de cantitate. Cantitati moderate de fitoestrogeni, in jur de 45 mg zilnic, nu cauzeaza cancer, in schimb cantitati mari, de peste 400 mg zilnic sunt periculoase. Prin urmare persoanele suferinde de aceste afectiuni sau cu antecedente in familie trebuie sa fie atente la consumul de soia. Un pahar de lapte de soia contine cel mult 10 mg de fitoestrogeni, iar celelalte produse de soia intre 30- 40 mg pe portie. Atentie insa la produsele procesate, ca: mezeluri, sosuri, dulciuri, etc care pot contine fitoestrogeni, soia folosindu-se mult in industria alimentara ca ingredient pentru ameliorarea gustului. De asemenea, majoritatea carnurile contin in proportii diferite fitoestrogeni pentru ca animalele sunt hranite cu turte de soia.
Specialistii atrag atentia ca femeile peste 40 de ani care nu au consumat soia toata viata, prin trecerea la un consum sporit se expun riscului de cancer hormonodependent, organismul nefiind obisnuit cu gestionarea unei cantitati asa de mari de fitoestrogeni. Concentratele proteice din soia trebuie consumate, de asemenea, cu prudenta din cauza ca barbatii pot sa dezvolte sani, sa li se diminueze masa musculara sau sa dobandeasca alte caracteristici feminine.  In general acestia este bine sa evite soia.
Pornind de la realitatea ca populatia asiatica este mai putin afectata de bolile cardiovasculare si de anumite forme de cancer, specialistii americani s-au intrebat daca acest fapt nu se datoreaza tocmai consumului de soia. Treptat cercetarile au infirmat presupusa actiune terapeutica a acesteia. Se pare ca singurele efecte benefice sunt doar asupra masei osoase si a functiei renale. 
Este bine sa consumam soia cu prudenta. Aceasta afirmatie se bazeaza pe faptul ca majoritatea animalelor sunt hranite cu soia, tot mai multe alimente procesate o contin, iar fitoestrogenii pot sa destabilizeze echilibrul hormonal al organismului.

Esti nou pe site? Afla mai multe despre Conceptul, Dieta si Exercitiile fizice Impenetrabile.  

Comentarii