Vinul rosu



In termeni de sanatate nu toate tipurile de alcool sunt egale, dar de departe cea mai buna alegere este vinul rosu. Beneficiile vinului rosu asupra sanatatii sunt remarcabile si sunt atribuite bogatiei lui in antioxidanti si actiunii lor sinergice in organism. La inceputul deceniului trecut se credea ca resveratrolul din coaja strugurilor rosii, produs de plante pentru a se apara de bacterii si ciuperci, este responsabil de virtutile vinului. Ca urmare a cercetarilor ulterioare s-a descoperit ca activitatea antioxidanta cea mai puternica o au de fapt proantocianidinele din semintele de struguri. Acestea sunt compusi flavonoizi importanti care se gasesc si in alte vegetale, putine la numar, ca: cacao, paducel, orez rosu si scoarta de pin.

Iata cateva din motivele pentru care esti sfatuit sa alegi un pahar de vin rosu: 

Intareste inima si diminueaza stresul. 

Este cunoscut faptul ca alcoolul in cantitati mici si moderate imbunatateste functia tesutului endotelial care acopera peretele interior al inimii si vaselor de sange. De asemenea, el dilata vasele si permite o mai buna circulatie a sangelui fara a-i afecta capacitatea de coagulare. Mai mult, antioxidantii din vinul rosu cu rol bine documentat de crestere a colesterolului ,,bun'' asigura o protectie sporita inimii. Un studiu recent arata ca amatorii de vin rosu traiesc in medie cu 5 ani mai mult decat cei care nu-l consuma, iar in raport cu abstinentii riscul de boli coronariene este diminuat cu 40% si mortalitatea cardiovasculara cu 32%.

Scade riscul de diabet de tip 2. 

Dupa anumite studii un consum regulat si moderat de alcool poate sa diminueze cu 33-56% riscul de diabet de tip 2. Alcoolul face celulele corpului mult mai sensibile la actiunea insulinei, facilitand astfel metabolismul glucozei. Din contra, persoanele care depasesc consumul moderat de alcool sunt predispuse la cresterea rezistentei la insulina si, implicit, la riscul de diabet.  

Reduce riscul de Alzheimer. 

Numeroase studii arata ca bautorii de vin au un risc mai mic de a face dementa sau boala Alzheimer decat cei care nu beau deloc. Vinul poate, de asemenea, sa incetineasca progresul dementei la persoanele in varsta care sufera deja de un declin al capacitatii cognitive. Dupa un studiu din Italia evolutia dementei se reduce cu 85% prin consumul unui pahar de vin rosu pe zi. In schimb, a bea in exces impiedica buna functionare a creierului, putand provoca pe termen lung pierderi de memorie, atentie si concentrare. 

Diminueaza riscul de obezitate.  

Cercetatorii au descoperit un compus prezent in vinul rosu, struguri, afine si fructul pasiunii care blocheaza capacitatea celulelor de grasime imature sa se dezvolte. In prezenta lui adipogeneza este intarziata. 

Scade riscul de cancer. 

Daca consumul de alcool este asociat cu cresterea riscului de anumite cancere, in cazul vinului rosu lucrurile stau diferit, chiar invers. Un studiu de mare anvergura publicat in 2009 arata ca un consum moderat de vin scade cu 34% mortalitatea de cancer digestiv si cu 22% pe cea de cancer de plamani. Se stie ca alcoolul poate sa varieze nivelul anumitor hormoni in organism, inclusiv de estrogen ceea ce poate favoriza aparitia cancerului de san la femei. Se pare insa ca acest risc scade substantial la femeile care beau zilnic un pahar de vin rosu.

Creste nivelul de omega 3. 

Surprinzator, dar rezultatele unui studiu publicat in 2008 in revista americana American Heart Journal, confirmate ulterior de un alt studiu, au asociat consumul de vin rosu cu un nivel ridicat de omega 3 in sange, similar cu cel obtinut dupa consumul unei portii de peste oceanic.

Ce cantitate de vin rosu este recomandata?

Se poate vorbi de meritele vinului rosu doar in cazul unei relatii sanatoase cu acesta. Un consum moderat reprezinta un pahar pe zi pentru femei si cel mult doua pentru barbati. Un pahar de bautura alcoolica contine 10-15 g alcool, adica echivalentul a 125 ml de vin. Dincolo de aceasta limita efectele observate se inverseaza si creste riscul de aparitie a multor boli. Linia de demarcatie intre beneficiile si riscurile potentiale pentru sanatate este foarte subtire.
Pentru a te putea bucura de virtutile vinului rosu este important sa distribui consumul, adica sa bei putin si regulat si nu mult si ocazional, cum se intampla in week-end. Deoarece grasimile alimentare incetinesc absorbtia alcoolului se recomanda consumul lui in timpul mesei sau dupa si nu pe stomacul gol.

Cine beneficiaza cel mai mult de consumul lui?

Este bine sa stii ca efectul protector al alcoolului nu influenteaza tinerii. Acesta se manifesta la barbatii trecuti de patruzeci de ani si la femei incepand cu menopauza, si anume, atunci cand creste riscul de anumite boli, in special cardiovasculare. Insa beneficiile consumului moderat de vin rosu sunt mult mai raspandite in randul persoanelor de peste 60 de ani.

Ce vin rosu sa alegi?

Vinurile produse in regiunile unde populatia traieste mai mult contin niveluri mai ridicate de proantocianidine decat cele din alte regiuni. S-a observat ca acestea sunt vinuri tinere, bogate in tanini, provenind din soiuri vechi de vita cu randament mic si proces indelung de macerare. In lume sunt multe soiuri taninoase, dar cele mai cunoscute sunt: malbec, mondeuse, cabernet sauvignon, sagratino, syrah (syraz). La noi se cultiva cabernet sauvignon si de putin timp si syrah. 
De asemenea, este bine sa consumi vin sec pentru ca nu-ti influenteaza glicemia.

Oricare ar fi laturile sale bune, alcoolul nu poate compensa lipsa de exercitiu fizic, alimentatia proasta si fumatul. Un stil de viata sanatos ramane strategia de preferat impotriva bolilor cu care te confrunti. Daca nu bei alcool, nu trebuie sa te apuci de baut pentru beneficiile lui. La urma urmei, alcoolul este o alegere personala si este consumat pentru placere si nu ca un medicament.


Comentarii