12 factori ce iti cresc riscul de a face cancer de pieleDaca ai ochi albastri sau verzi si par blond sau roscat ai mai multe sanse sa faci cancer de piele.

Daca pielea te ustura si doare, face pistrui si alunite, nu se bronzeaza si se inroseste usor dupa expunerea la soare esti de asemenea mai predispus.

Arsurile solare din perioada copilariei sunt un factor important de risc pentru cancerul de piele.

Expunerile masive la ultraviolete fara sa existe o adaptare anterioara treptata dar si frecventa acestora sunt la randul lor factori ce inclina balanta.

O utilizare constanta si frecventa a solarului, chiar daca s-a produs in trecut, creste probabilitatea de a face cancer de piele.

Acelasi risc apare si daca ai stat la soare in perioada in care luai medicamente ce cresc sensibilitatea pielii la ultraviolete cum sunt unele antibiotice, antidepresive, betablocante, creme si medicamente antiacnee, antiinflamatoare nesteroidiene, antihistaminice, diuretice, statine, hipoglicemiante, sulfonamide, sunatoare etc. Acesta este unul din motivele pentru care este bine sa citesti prospectul medicamentelor.

Daca ai multe alunite ai un risc mai mare de a face cancer de piele.

In cazul in care ai o alunita neobisnuita, cu margini neregulate, de culoare foarte inchisa, de dimensiuni mari sau cu o jumatate de o intensitate, iar cealalta de o alta intensitate, trebuie sa mergi neaparat la un dermatolog.

Geneticul te poate predispune, un indiciu fiind cazurile de cancer de piele la rudele de gradul I.

Daca ai mai avut cancer de piele esti, de asemenea, mai predispus sa faci din nou.

Expunerea la arsenic este un alt factor de risc. In mod normal orice persoana ingera mici cantitati de arsenic prin apa si alimente, insa in anumite situatii se pot produce contaminari cu concentratii mai mari. In unele locuri de munca muncitorii pot inhala compusi cu arsenic.

Un sistem imun slabit te predispune la cancer de piele. Terapia imunosupresoare urmata de persoanele cu transplant sau boli autoimune, dar si stilul de viata nesanatos iti slabesc imunitatea.

Daca ai keratoza actinica, xeroderma pigmentosum, HPV, o varsta inaintata, faci tratament pentru psoriazis sau daca ai facut radioterapie ai de asemenea un risc sporit.

Stilul de viata nesanatos te predispune la multe boli printre care si cancerul de piele.

Citeste si Adevarul despre cremele solare.

Esti nou pe site? Afla mai multe despre Conceptul, Dieta si Exercitiile fizice Impenetrabile.

Comentarii