Adevarul despre cremele solare
Pe de-o parte, dermatologii ne sfatuiesc sa folosim creme solare pentru a ne proteja impotriva cancerului de piele, iar pe de alta parte, datele stiintifice pun la indoiala puterea lor reala de protectie si siguranta unor ingrediente. Cum studiile de laborator sau pe animale sunt insuficiente, oare nu cumva consumatorul serveste de cobai? Care este adevarul si cum alegi cele mai bune produse solare? Enviromental Working Group (EWK), asociatie de protectie a consumatorilor, a studiat in 2012 compozitia a peste 1800 de creme solare existente pe piata americana. Doar un singur produs din patru s-a dovedit cu adevarat eficient si lipsit de pericol. Mai multe informatii despre aceasta evaluare calitativa si recomandarile EWK in cele ce urmeaza:

Sunt cremele solare eficiente? 

Radiatiile UVA si UVB afecteaza pielea diferit, dar ambele tipuri de modificari produse pot duce la cancer de piele. UVB provoaca inrosirea si fragilizarea pielii, in timp ce UVA afecteaza stratul de colagen si elastina, adica cauzeaza neplaceri in profunzimea pielii.
Te tartinezi intr-un strat gros inainte de a merge la plaja si ai convingerea ca intr-adevar acesta te protejeaza? Produsele te feresc de arsurile solare, dar nu si de alterarea ADN-ului ce pe termen lung duce la imbatranirea prematura a pielii si cresterea riscului de cancer de piele. EWK arata ca singurele creme cu adevarat eficiente sunt palaria si camasa.
Anumiti cercetatori considera ca riscul de melanom este mai mare la utilizatorii de creme solare. Fara sa explice clar, EWK sugereaza ca cei ce le folosesc se cred protejati si se expun mai mult la soare sau ca, este posibil ca, unii constituienti sa se tranforme in compusi periculosi sub actiunea radiatiei solare. Mai mult, desi de 30 de ani producatorii de creme solare obtin profituri uriase, numarul de cancere de piele a crescut constant.

Anumiti compusi din produsele de protectie solara sunt periculosi. 

Cremele solare pot sa aiba filtru chimic, fizic sau ambele. Filtrul chimic sau organic este format din substante care absorb radiatia, iar cel fizic din particule minerale (zinc si titan), de regula insolubile ce o reflecta. Potrivit EWK, consumatorul este nevoit sa aleaga intre cremele chimice care penetreaza mai mult sau mai putin pielea, afectand sistemul endocrin si hormonal, si cremele bazate zinc sau titan. EWK sfatuieste consumatorii sa nu utilizeze produsele ce contin o anumita forma de vitamina A, retinil palmitat deoarece favorizeaza cancerul de piele. De asemenea, recomanda evitarea cremele cu Oxybenzone, un perturbator hormonal si un alergen, sau Octocrylene, un iritant al pielii ce poate ajunge chiar in laptele matern. Alte ingrediente chimice incriminate sunt: Octinoxate de Octyle, Padimate O, Homosalade si Ensulizole.
Cremele cu nanoparticule de zinc si titan sunt considerate de EWK mai eficiente decat cele chimice pentru ca au mai putine ingrediente suspecte de cancere, malformatii congenitale si tulburari de fertilitate. Dar se pare ca si acestea, la randul lor, sunt controversate. Producatorii au redus mult dimensiunea moleculelor si au creat nanoparticulele din ratiuni estetice, ca sa nu lase depozite albe la suprafata pielii. Studiile arata ca nanoparticulele sunt toxice pentru pesti si mediul acvatic, iar la om anumite forme penetreaza pielea si patrund in sange, producand radicali periculosi. Cremele solare aplicate prin vaporizare imprastie in aer nanoparticule care odata inhalate devin toxice. In Europa mentiunea nano este obligatorie.

Ce creme sa folosesti? 

EWG sfatuieste sa se foloseasca cremele minerale fara nanoparticule, adica acele creme care lasa o pelicula alba pe piele, pentru ca sunt stabile in timp, insolubile in apa si asigura protectie si impotriva UVA, contrar majoritatii cremelor chimice. Sunt recomandate cremele cu urmatoarele ingrediente chimice: Avobenzone (Parsol 1789), Mexoryl SX si Oxyde de zinc.  
Cremele cu minerale au si avantajul ca intra in actiune din momentul aplicarii, in timp ce cele chimice trebuie aplicate cu 15-30 minute inainte de expunere.
Cremele cu un SPF mai ridicat de 50 dau un sentiment fals de securitate si duc la o expunere prelungita. Desi contin mai multe substante chimice, nu aduc decat putine beneficii suplimentare. 
De asemenea, este bine sa te feresti de produsele care se vand in cantitati mari si sunt ieftine.

Cum sa te protejezi cel mai eficient de ultraviolete?  

Incepe prin a gandi logic si cu bun simt. Oare stramosii nostri stateau si se prajeau ore intregi la soare ca sa arate bine? Mai ales persoanele cu risc de cancer de piele este bine sa inteleaga ca ,,nu suntem toti egali in fata soarelui'' si ca este mai importanta sanatatea decat un bronz atragator.
Cremele solare ii fac pe oameni sa se expuna nelimitat in perioada cea mai fierbinte a zilei, creandu-le falsul sentiment ca sunt protejati impotriva tuturor riscurilor. Cremele solare ar trebui folosite cu precautie si cand nu exista nici o alta alternativa de protectie. Mai bine te obisnuiesti cu umbra, ochelarii, palaria si hainele deschise la culoare.
Daca vrei sa te bronzezi ia in considerare sensibilitatea ta la soare si expune-te treptat fara a ajunge la roseata. O cantitate rezonabila de ultraviolete este benefica si indispensabila pentru sinteza de vitamina D. Nu expune copiii in plin soare, arsurile de azi sunt melanoamele de maine la adulti.

Exista produse naturale care sa te protejeze impotriva soarelui? 

O dieta bogata in antioxidanti este utila, dar insuficienta. Nu exista nici un produs natural care sa te protejeze adecvat. In arsenalul de produse impotriva luminii solare sunt alimentele bogate in carotenoizi, pigmenti care dau culoarea galbena sau rosie fructelor si legumelor. Printre carotenoizii cu efect fotoprotector mai cunoscuti sunt betacarotenul (din morcov, dovleac, cartofii dulci), licopenul (din rosii si pepene rosu) si luteina (din varza creata si spanac).

Pe acelasi subiect poti sa citesti si articolul 12 factori ce iti cresc riscul de a face cancer de piele.

Comentarii