Cum poti preveni si recunoaste conjunctivita


Chiar daca te-ai obisnuit sa corelezi conjuctivita cu o afectiune putin grava, usor de tratat si fara repercursiuni, sa stii ca in anumite situatii, mai ales fara un tratament adecvat, aceasta poate lasa sechele, ducand chiar la pierderea vederii. In sezonul cald incidenta conjuctivitei creste semnificativ in principal din cauza multiplicarii accentuate a microorganismelor patogene, dar si din cauza scaldatului in piscine, bazine sau mare.

Care sunt principalele tipuri de conjunctivita? Cum poti sa le recunosti?

·         Conjuctivita bacteriana este data in cea mai mare parte de streptococi si stafilococi. Apare inrosirea ochiului si umflarea pleopelor. Un semn specific este secretia muco-purulenta de culoare galbena sau galben-verzuie. Doua cazuri speciale de conjuctivita bacteriana sunt cele produse de Neisseria gonorrhoeae si Chlamydia trachomatis, bacterii cu transmitere mai ales sexuala.
·         Conjuctivita virala poate sa insoteasca o raceala, o durere in gat sau o infectie a tractului respirator superior. Ea da inrosirea difuza a ochilor si senzatia de mancarime. In plus, conjunctivita virala determina o secretie apoasa.
·         Conjunctivita alergica apare la contactul cu o substanta alergena. Ca raspuns la aceasta organismul secreta anticorpi numiti imunoglobuline E ce activeaza celulele mastocite de la nivelul ochilor. Celulele mastocite secreta substante inflamatorii precum histamina. Specific pentru conjunctivita alergica este roseata si senzatia de mancarime intensa. Se poate asocia si cu stranutul.
·         Conjunctivita fungica apare rar, la persoanele cu sistem imun deficitar.  

Cum poti sa previi conjunctivita?

·         Evita sa-ti atingi fata, mai ales daca ai mainile murdare.
·         Nu utiliza mascara la comun cu alte persoane.
·         Evita sa inoti in locuri ce nu-ti inspira incredere.
·         Schimba constant fata de perna si prosoapele.
·         Spala-ti zilnic ochelarii.
·         Inainte sa te speli pe fata este bine sa te speli si pe maini.
·         Ai grija sa nu-ti intre in ochi nisip, praf, mizerie, creme de fata sau diverse substante chimice deoarece acestea iti vor irita ochii si ii vor sensibiliza in fata bacteriilor si virusurilor.

Ce sa ai in vedere odata ce au aparut simptomele specifice conjuctivitei: 

·  Trebuie sa mergi la un doctor oftalmolog pentru a-ti pune diagnosticul corect si a-ti prescrie un tratament optim. 
·  Nu lua tratament de capul tau, multe din solutiile ce se gasesc in farmacii sunt pentru ochii iritati sau pentru conjunctivita alergica si au ca mecanism de actiune vasoconstrictia (reducerea calibrului vaselor de sange) ceea ce este dezastruos daca ai conjunctivita bacteriana, virala sau fungica pentru ca astfel se reduce accesul celulelor sistemului imun la locul infectiei. De asemenea, este o greseala sa-ti autoadministrezi picaturi cu antibiotice daca ai conjuctivita virala, alergica sau fungica. 
· Nu-ti atinge cu mana, prosopul sau cu orice altceva ochiul infectat si apoi pe cel sanatos pentru ca vei transmite infectia si la celalalt.


Comentarii