Cum sa te protejezi impotriva tantarilorIn timpul sezonului cald tantarii pot provoca adevarate neplaceri la nivelul pielii. Mai mult, pot raspandi unele boli ca malaria, febra dengue, febra galbena si encefalite virale, transmise prin trompa insectelor. Din fericire aceste boli nu sunt prezente in Romania, iar infectia cu virusul West Nile, singura boala transmisa de tantari la noi, este extrem de rara.

De ce ne pisca tantarii? 

De fapt, doar femelele ne deranjeaza, in timp ce masculii cauta pasnic nectarul din flori. Dupa imperechere, femelele, supunandu-se instictului de supravietuire, cauta surse de proteine pentru cresterea oualor. Sunt capabile sa simta dioxidul de carbon rezultat din respiratie la mai mult de 30 m distanta. Este gresit sa crezi ca esti piscat de acelasi tantar toata noaptea deoarece o singura intepatura este mai mult decat suficienta pentru nevoile sale de proteine.

De ce te scarpini? 

Tantarii aspira sangele cu trompa si lasa in urma putina saliva. Sistemul nostru imunitar intra in alerta si trimite celule specializate ce elibereaza histamina si alte substante responsabile de inflamatie la contactul cu substanta straina. Corpul nostru se obisnuieste treptat cu saliva tantarilor astfel ca la sfarsitul verii piscaturile nu mai provoaca la fel de multa roseata si mancarime. Este bine sa stii exista un cerc vicios: histamina produce senzatia de mancarime, iar aceasta induce scarpinatul, care la randul lui activeaza anumite terminatii nervoase ce vor elibera tot histamina. Asa ca cu cat te scarpini mai mult, cu atat mai multa mancarime vei avea. Copiii dar si cei cu disfunctii ale sistemului imun pot avea reactii locale exagerate.

De ce anumite persoane atrag mai multi tantari decat altele? 

Contrar credintei populare tantarii nu sunt atrasi de cantitatea de zahar din sange, ci de anumite proteine din acesta. Concentratia acestor proteine poate varia in functie de tipul de alimentatie. Din acest considerent s-a emis ipoteza ca vegetarienii atrag mai putin tantarii decat mancatorii de carne. Posibil, dar acest fapt nu a fost dovedit. Se stie ca tantarii sunt atrasi de caldura corpului, halena si mirosurile corporale, ce variaza de la o persoana la alta. O alta explicatie posibila este ca unele persoane sunt mai putin sensibile la reactia alergica produsa, astfel ca intepatura trece neobservata si traiesc cu impresia ca sunt mai putin piscati. Cercetarile recente au aratat ca folosirea parfumurilor si compozitia bacteriana a pielii are, de asemenea,  influenta, observandu-se ca anumite parfumuri si bacteriile ce emit compusi volatili puternici atrag in mod deosebit tantarii. Femeile insarcinate sunt in general mai piscate din cauza hormonilor secretati din abundenta.

Cum te feresti de tantari? 

Decat sa utilizezi produse chimice, mai bine pune plase la ferestre pentru a impiedica patrunderea lor in locuinte. O folosire corecta a produselor impotriva tantarilor si conform indicatiilor producatorilor nu prezinta riscuri pentru sanatate, insa o utilizare excesiva si pe termen indelungat poate fi periculoasa. Este de preferat sa le folosesti dupa principiul << cat mai putin posibil, dar atat cat este necesar>>. Nu toate produsele impotriva tantarilor sunt complet lipsite de toxicitate pentru om. Repulsivele, cu substanta activa DEET sau picaridin, sunt produse care se aplica direct pe piele, si se folosesc, de regula, pentru protejarea impotriva tantarilor in exterior. Unele, in concentratii ridicate, pot irita ochii si mucoasa sau pot declansa alergii ale pielii. Atunci cand mergi in natura hainele si echipamentul se poate trata cu permethrin. De asemenea, aparatele cu ultrasunete s-au dovedit nesigure deoarece pot afecta copii si animalele de companie. Alternativele naturale, inclusiv produsele bazate pe ingrediente active naturale (uleiul de corymbia citriodora), in general, nu sunt suficiente sa asigure o protectie eficienta impotriva tantarilor.
Deoarece tantarii sunt atrasi de mirosurile corporale (sebum, transpiratie) se cuvine sa se adopte o buna igiena. De asemenea, este bine sa se evite parfumurile mai ales in a doua parte a zilei. Pentru ca tantarii sunt atrasi de culorile intunecate care emit mai multa caldura, este de preferat sa se poarte haine luminoase. S-a observat ca piscaturile sunt mai putine in zilele cu vant puternic, pentru ca acestia nu se pot lupta cu fluxul de aer, de aceea un ventilator la viteza mica ii impiedica sa intre sau sa se deplaseze corespunzator.

Cum ingrijim intepatura de tantar? 

Pentru a calma mancarimea si diminua inflamatia se spala piscatura cu sapun, apoi se aplica o compresa cu apa calda sau un cub de gheata. Se mai poate pune o pasta de bicarbonat (1/4 bicarbonat si ¾ apa) sau lotiuni calmante. Cremele cu antihistaminice te feresc de o mancarime mai puternica. Efectul lor apare la o ora dupa utilizare. In cazuri mai grave se pot folosi local creme cu corticosteroizi si sistemic (oral) antihistaminice.
Daca dupa ce ai fost piscat de un tantar apar simptome severe ca febra, dureri de cap si dureri corporale este bine sa contactezi un medic.

Esti nou pe site? Afla mai multe despre Conceptul, Dieta si Exercitiile fizice Impenetrabile.

Comentarii