De ce sa alegi bio


 

De ce sa alegi bio? 

Cei mai multi oameni cumpara si mananca bio pentru a evita pesticidele, hormonii, antibioticele si alte produse chimice folosite in agricultura conventionala. In general, produsele bio nu contin asemenea substante, cu toate ca anumite contaminari sunt posibile din cauza apei, vantului sau utilizarii anterioare de pesticide. 
 

Produsele bio sunt mai bogate in antioxidanti 

Putine persoane cunosc faptul ca produsele bio au mai multa vitamina C, beta-caroten, polifenoli si flavonoide decat produsele cultivate conventional. Antioxidantii sunt molecule pe care vegetalele le dezvolta pentru a se proteja de radiatiile ultraviolete, daunatori si boli bacteriene sau fungice. In cazul produsele bio, lipsa tratamentelor ajutatoare face ca plantele sa le sintetizeze in cantitati mai mari pentru rezista la diverse agresiuni. Cercetarea a dovedit ca aceste substante naturale, denumite generic fitonutrienti, au proprietati benefice pentru organismul nostru. In ultimele decenii numeroase studii au constatat ca fitonutrientii impiedica formarea anumitor compusi asociati cu cresterea riscului de aparitie a unor cancere. De asemenea, ei protejeaza organismul impotriva bolilor cardiovasculare, diabetului si imbatranirii premature. Se pare ca unii dintre ei, si anume flavonoidele, dau gust alimentelor, astfel ca produsele bio au o savoare superioara celor conventionale. A alege sa cumperi bio este o modalitate de a-ti proteja mai bine sanatatea, dar si de a manca mai gustos. 

A cumpara bio inseamna sa sustii o agricultura prietenoasa cu mediul 

Numai o asemenea agricultura asigura eliminarea substantele sintetice din procesul de cultivare a plantelor si folosirea de practici de crestere a animalelor compatibile cu fiziologia lor, cu respectarea mediul inconjurator si conservarea resursele pentru generatiile viitoare. In acest scop se utilizeaza fertilizatori naturali, se practica rotatia culturilor pentru protejarea solului si se exclude manipularea genetica, alegandu-se soiuri si specii adaptate traditional, mult mai rezistente la boli. Cresterea animalelor se face in spatii luminoase cu suficient aer proaspat ce ofera posibilitate de miscare, in concordanta cu obiceiurile si nevoile lor naturale. Crescatoriile biologice, contrar celor conventionale, nu folosesc hormoni de crestere si fainuri animale si au reglementari stricte cu privire la utilizarea antibioticelor. In nici intr-un caz antibioticele nu se administreaza preventiv, carnurile bio fiind mai putin expuse la dezvoltarea bacteriilor multirezistente.

Cumpararea bio se poate face fara a goli portofelul

Cu toate avantajele produselor bio, pretul lor mai ridicat este descurajator pentru multi cumparatori. Pentru unele alimente se merita cumpararea lor bio, pentru altele beneficiul este nesemnificativ. In ceea ce priveste produsele de origine animala: carne, produse lactate si oua, este bine sa le cumperi bio, cat mai mult posibil.

Legume si fructe care nu necesita cumparare bio

Deoarece diferentele nutritive sunt minime, Environmental Working Group, in baza rezultatelor testelor chimice efectuate de US Departement of Agriculture din SUA, propune o lista de legume si fructe, care atunci cand sunt tratate cu pesticide nu prezinta niciun risc pentru sanatate:
·    - ananasul, avocado, vanata, pepenele, porumbul dulce, mango si mazarea pentru ca se mananca fara coaja.
·    -ceapa, cartoful dulce si kiwi deoarece au aparare naturala puternica si nu necesita pesticide.
·   -sparanghelul deoarece creste primavara devreme sau toamna tarziu si nu este victima insectelor, prin urmare nu se trateaza cu pesticide.
·   -varza pentru ca frunzele exterioare, care absorb cantitatea cea mai mare de pesticide, in general se indeparteaza inainte de consum.

Legume si fructe pe care este bine sa le mananci bio

·    -afinele, ciresele, capsunile, nectarinele, piersicile si merele pentru ca zaharurile lor atrag o multitudine de insecte, necesitand de-a lungul dezvoltarii multe tratamente cu pesticide.
·    -telina pentru ca 75% din recolta se face toamna si iarna, ploaia si vantul contribuind la dezvoltarea bolilor bacteriene si fungice pe care producatorii le combat cu produse chimice.
·    -spanacul si varza creata deoarece au frunze apetisante pentru insecte se trateaza regulat cu pesticide.
·    -ardeiul este lipsit de aparare naturala si din aceasta cauza are nevoie de tratamente cu pesticide, iar in pliurile lui se acumuleaza cantitati mai insemnate din acestea.
·    -cartoful pentru ca este tratat de cel putin 5 ori cu pesticide si poate contine reziduuri toxice.
·    -strugurii sunt vulnerabili in timpul transportului la mucegaiuri, mai ales cei adusi de departe. 

Un mar tratat este oricum mai sanatos decat o prajitura

In fobia de pesticide, unele persoane au adoptat o atitudine extremista, refuzand sa manance legume si fructe daca nu sunt bio. Specialistii in sanatate sustin ca efectul benefic al antioxidantilor in organism este superior riscului de expunere la pesticide. Chiar daca nu este posibil sa cumperi legume si fructe bio, este bine sa fii informat despre alternativele pe care le ai la dispozitie pentru a manca mai sanatos.

Comentarii