Este aluminiul periculos pentru sanatate?


Aluminiul este cel mai abundent metal de pe scoarta terestra. Deoarece este foarte reactiv nu exista in stare pura, ci doar sub forma combinata cu alte minerale. Se extrage in principal din bauxita. Rezistent la oxidare si bun conductor electric, aluminiu a devenit un produs industrial important. Se foloseste in special in industria de constructii, aeronautica, navala, auto. Este o prezenta curenta in viata noastra si pentru ca se gaseste, de asemenea, in apa, ambalaje alimentare, produse cosmetice si alimentare.
Cum iti influenteaza aluminiul sanatatea? Mult timp aluminiul a fost considerat inofensiv pentru organism din cauza absorbtiei sale intestinale scazute. Din anii 1970 se stie ca este toxic pentru celulele nervoase si se crede ca poate ajuta la dezvoltarea unor boli precum scleroza in placi si, mai ales, boala Alzheimer. Ulterior s-a descoperit ca celulele creierului bolnavilor de Alzheimer contin de 10-30 de ori mai mult aluminiu decat in mod obisnuit. In anul 2000 un studiu francez ce a urmarit timp de 8 ani peste 3700 de voluntari a concluzionat ca persoanele care beau apa cu un continut mai mare de 0,1 mg de aluminiu pe litru au un risc de 2 ori mai mare de a dezvolta Alzheimer.
S-a observat, de asemenea, ca acumularea de aluminiu in organism poate juca un rol si in alte boli precum: psoriazis, insuficienta hepatorenala, anemie si epilepsie.

Ca urmare a scurgerilor din sol apa poate fi contaminata cu diferite forme de aluminiu. Insa, contaminarea cea mai importanta provine de la sarurile de aluminiu (sulfatul de aluminiu) folosite in procedura de potabilizare a apei. Ele formeaza niste fulgi cu particulele organice aflate in suspensie si se depun sub efectul gravitatiei. Din pacate, o mica parte a lor poate ramane in apa de la robinet. OMS a fixat concentratia maxima autorizata de aluminiu 0,2 mg/L. Studiul amintit mai sus arata ca acest prag ar trebui reactualizat din considerente de sanatate publica.

O alta sursa importanta de expunere o reprezinta deodorantele si antiperspirantele. 9 din 10 deodorante contin saruri de aluminiu (clorhidrat sau/si clorura de aluminiu) in concentratie de pana la 20%. Unii cercetatori considera ca aluminiul traverseaza pielea si se raspandeste in organism. Sarurile de aluminiu au capacitatea de a opri activitatea glandelor sudoripare, dar se pare ca interfera si cu receptorii de estrogen. Se cunoaste ca estrogenul este implicat in aparitia si dezvoltarea cancerului de san. Alti cercetatori sustin ca pielea este o bariera eficienta impotriva aluminiului si ca acesta este absorbit in cantitate neglijabila, nepericuloasa pentru organism. De asemenea, ei afirma ca nu exista nici o legatura intre aluminiu si cancer. Un studiu recent realizat de cercetatorii din Geneva, Elvetia, demonstreaza ca produsele cosmetice cu saruri de aluminiu, intr-adevar, influenteaza in vitro celulele cancerigene, fara a se putea, insa, preciza daca sunt in mod clar responsabile de aparitia diferitelor tipuri de cancer la san. In asteptarea dovezilor este bine sa fii precaut si sa folosesti cosmetice fara aluminiu. Piatra de alaun considerata alternativa naturala la aceste antiperspirante contine, de asemenea, aluminiu.

Hidroxidul de aluminiu se foloseste ca adjuvant, pentru a stimula imunitatea, in peste jumatate din vaccinuri. Studiile recente au demonstrat ca nu se dizolva automat in tesuturi, putand cauza alergii sau sindrom de miofascita macrofagica. Aceasta boala a fost identificata prima data in 1998  si este un sindrom inflamator care se manifesta cu oboseli cronice si alte probleme musculare, articulare si cognitive. Din cauza periculozitatii, tot mai multi cercetatori cer inlocuirea sarurilor de aluminiu.

Aluminiul se utilizeaza ca si colorant in industria dulciurilor sub denumirea de E 173. Ustensilele de bucatarie si folia de aluminiu pot in egala masura sa-l elibereze in alimente, in general in cantitati neglijabile. Si unele paste de dinti contin saruri de aluminiu sau, chiar, unele medicamente antiacide. Institutiile de sanatate abilitate sustin ca nu exista dovezi reale de toxicitate neurologica a aluminiului din alimente sau vaccinuri si recunosc potentialul sau periculos doar in doze mari sau in caz de consum cronic. Pe de alta parte, substituirea aluminiului in prezent nu este posibila, alternativele, in general, fiind mai scumpe si mai putin eficiente.

Esti nou pe site? Afla mai multe despre Conceptul, Dieta si Exercitiile fizice Impenetrabile.

Comentarii