Trei motive pentru a manca pepene rosu



Membru impozant al familiei Curcubitacees, pepenele rosu isi datoreaza numele din limba engleza ,,watermelon’’ continutului sau important in apa, respectiv 92%. Cultivat peste tot in lume, in special in regiunile calde, pepenele rosu este un fruct extrem de racoritor si revigorant. Vine din Africa centrala unde exista inca varietati salbatice.  

 

Ce varietati de pepene se cultiva?

Sunt diverse soiuri si varietati, fiecare cu aspect si caracteristici specifice. In general, varietatile cele mai cunoscute au coaja verde si pulpa rosie, dar exista pepeni si cu pulpa roz, galbena, portocalie sau chiar alba. Pepenii fara samburi au aparut in urma unei mutatii genetice naturale in America in 1949 si se bucura in continuare de succes. In alte tari, din contra, pepenii sunt selectati ca sa produca cat mai multe seminte. Semintele sunt extrem de bogate in proteine, glucide, lipide si vitamina C, fiind considerate un aliment in sine. In Africa din acestea se extrage un ulei comestibil, in India se face o faina pentru paine, iar in Asia se prajesc cu sare. Agricultorii unui oras din Japonia au gasit o modalitate originala de a creste pepenii si anume in recipiente cubice din sticla. Aceasta forma de cub faciliteaza transportul si stocarea fructului. Pepenii crescuti astfel sunt o curiozitate si au pretul pe masura, de 2-3 ori mai mare decat cei normali.

Cum alegi pepenele?  

El trebuie sa fie greu si atunci cand il bati usor sa sune a gol. De asemenea, coaja cu pete de culoare galbuie este un semn de maturitate.

Ingrasa pepenele rosu? 

Indiferent ca se consuma ca desert, intre mese sau ca si gustare, pepenele rosu nu ingrasa daca este mancat cu moderatie. O portie generoasa de 500 g nu ofera mai mult de 150 kcal, adica 8% din energia totala zilnica. Fiind mai sarac in glucide, pepenele rosu are mai putine calorii in comparatie cu alte fructe ca de exemplu capsunile sau zmeura. Cu toate acestea nu este lipsit de dulceata pentru ca are o compozitie optima in glucide si acid malic cu gust mai putin marcant decat al acidului citric prezent de obicei in fructe. Caracteristica lui de fruct lejer te poate pacali, existand tentatia sa-l mananci in cantitati mari. Astfel consumat pepenele rosu te poate, intr-adevar, ingrasa deoarece are un indice glicemic ridicat, de 72, adica odata ingerat determina in organism o crestere mare a glicemiei. O glicemie ridicata antreneaza un raspuns insulinic pe masura, care  declanseaza procesul de stocare a glucozei sub forma de tesut adipos pentru a fi utilizata mai tarziu. In plus, variatiile de glicemie ca urmare a actiunii insulinei duc la aparitia senzatiei de foame.   

Care sunt beneficiile licopenului din pepenele rosu? 

Chiar daca este mai putin bogat in vitamine, pepenele rosu are in schimb antioxidanti din belsug. Principalii sai compusi antioxidanti sunt carotenoizii, in special licopenul, si intr-o masura mai mica betacarotenul. Licopenul este un pigment natural de culoare rosie, insolubil in apa dar solubil in grasimi. Rosia si pepenele sunt alimentele ce-l contin in cantitatile cele mai mari. In organism el este transportat in sange de lipide in si se acumuleaza in anumite organe, mai ales in ficat si prostata. Licopenul din pepene realizeaza concentratii la fel de mari ca si cel din sucul de rosii. Carotenoizii sunt mai bine absorbiti daca se consuma in acelasi timp cu o mica cantitate de grasimi. Din aceasta cauza o lingurita de ulei de masline, o bucatica de branza, o mana de nuci sau migdale mancate inaintea unei felii de pepene cresc biodisponibilitatea licopenului si a betacarotenului. Licopenul are efect hipocolesterolemiant, previne inflamatia si impiedica formarea anumitor tipuri de celule canceroase. Concentratii ridicate de licopen in sange sunt asociate cu incidenta scazuta de boli cardiovasculare si cancer de prostata. 

Este pepenele rosu bun in disfunctia erectila? 

Pepenele este bogat in citrulina, substanta care in organism serveste la sintetizarea argininei, un aminoacid esential cu efecte benefice asupra sistemului imunitar si cardiovascular. Pepenele cu pulpa galbena sau portocalie, aparut si pe piata romaneasca, contine citrulina in cantitati mai mari decat cel rosu. Arginina este un precursor al oxidului nitric, vasodilatator ce favorizeaza afluxul de sange necesar erectiei. Oxidul nitric sta la baza principiului dupa care functioneaza pastilele Viagra. Desi unii au vazut in arginina un alt tratament impotriva disfunctiei erectile, studiile pe aceasta tema nu au putut inca sa-i dovedeasca clar eficienta.

Esti nou pe site? Afla mai multe despre Conceptul, Dieta si Exercitiile fizice Impenetrabile.

Comentarii