Ce este important sa ai in vedere cand cumperi miere




Mierea, cu gustul ei inconfundabil si cu reputatia unui aliment natural 100%, s-a bucurat dintodeauna de o imagine atractiva in randul consumatorilor spre deosebire de zahar.

Care este cea mai buna miere?

Mierea este un produs ce se contraface usor prin prelucrare cu adaos de zahar. Pe de alta parte, in anumite perioade ale anului albinele primesc frecvent siropuri indulcite de cereale, care favorizeaza reproducerea si cresc cantitatea de miere. Se poate verifica daca mierea este sau nu contrafacuta cu ajutorul unui test simplu, al diferentei de densitate. Se pune intr-un pahar cu apa o lingura de miere. In cazul in care continutul cade la fund fara a se dizolva, mierea nu este contrafacuta. Daca are zahar adaugat, se observa cum acesta difuzeaza de-a lungul traseului parcurs in apa. 

Cristalizarea mierii nu este un indiciu de deteriorare sau contrafacere. Numerosi factori pot antrena acest fenomen. Consistenta mierii, fluida sau solida, variaza in functie de temperatura, continut in apa si raport fructoza/glucoza. Mierea in care predomina fructoza se pastreaza lichida (este cazul mierii de salcam), pe cand cea bogata in glucoza cristalizeaza usor (mierea de rapita cristalizeaza imediat dupa ce este scoasa din stup), fiind necesara incalzirea ei in baie de apa pentru fluidizare.

 

Mierea este bogata in antioxidanti

Mierea se remarca prin bogatia sa in flavonoide, antioxidanti puternici cu rol in prevenirea bolilor cardiovasculare, anumitor cancere si a unor boli neurodegenerative. Tipul si concentratia de antioxidanti depind intodeauna de sursa florala. Regula generala este ca mierea mai inchisa la culoare (de exemplu mierea de padure, denumita si miere de mana) are cantitati superioare de antioxidanti fata de mierea deschisa la culoare.

 

Ai diabet sau urmezi un regim hipoglicemiant? Ce este bine sa stii...

Din pacate, se promoveaza ideea ca produsele naturale pot fi consumate fara restrictie pentru ca sunt lipsite de orice pericol pentru sanatate. Este si cazul mierii, care este bine sa fie consumata cu moderatie, fiind bogata in zaharuri simple, ca fructoza si glucoza (70%).
Majoritatea varietatilor de miere determina cresteri rapide ale glicemiei, nesanatoase pentru organism. Exista insa si sortimente, de exemplu mierea de salcam, care cresc moderat glicemia datorita continutului mai ridicat in fructoza. Cu o metabolizare diferita in organism fata de glucoza, fructoza a beneficiat mult timp de o imagine buna in lumea medicala. In prezent, numeroase studii arata ca este implicata in aparitia rezistentei la insulina, factor de risc in diabetul de tip 2. 

 

Miere pasteurizata sau raw

Aproape intrega miere comercializata este pasteurizata. Prin incalzire se distrug drojdiile care o pot fermenta, se evita cristalizarea si se asigura pastrarea ei optima. Mierea pasteurizata se conserva bine la 18-24 grade Celsius timp de un an sau chiar doi. Iar mierea nepasteurizata se tine in frigider sau la o temperatura constanta de 10 grade Celsius, pentru ca fermenteaza usor. Desi flavonoidele rezista la temperatura de pasteurizare, enzimele si vitaminele sunt denaturate.

 

Ce miere este mai buna pentru copii

Daca vrei ca acestia s-o manance cu placere, este bine s-o alegi in functie de preferintele lor. Datorita virtutilor sale antiseptice, mierea este un bun remediu in raceala si gripa, mai ales daca este consumata imediat de la aparitia primelor simptome. Mierea de tei este recunoscuta pentru efectul calmant si de aducere a somnului. In plus, are un gust parfumat pe care adeseori copiii il adora.
Copiii sub un an au o flora intestinala imatura care nu permite digestia rapida a sporilor bacteriei responsabila de boala numita botulism. Prin germinatia lor in intestin apare o neurotoxina periculoasa care poate cauza chiar moartea copilului. Sporii sunt transportati probabil din aer sau de la nivelul solului de albine. Din pacate, nu sunt distrusi prin pasteurizare, de aceea mierea nu este recomandata in alimentatia lor.

 

Miere bio

De ce nu? Mierea bio garanteaza ca albinele nu au primit tratament cu antibiotice si nu au polenizat decat flori salbatice sau flori provenind de la culturi bio. De asemenea, mancarea adusa la stup pe perioada iernii este doar miere sau zahar certificat bio. Cu toate ca mierea bio poate contine anumiti poluanti, ramane totusi mierea cu cantitatile cele mai mici de reziduuri de pesticide si antibiotice.

 

Cea mai buna miere din lume

Medicina moderna este atrasa de virtutile mierii, in special de potentialul ei antibacterian. O serie de studii actuale arata ca mierea este interesanta pentru ingrijirea ranilor, dar si ca mijloc de lupta impotriva germenilor rezistenti la antibiotice. Caracterul ei antiseptic este pus in legatura cu existenta a doua tipuri de proteine: inhibine ce opresc proliferarea bacteriilor si defensine cu rol in intarirea imunitatii. Dezvoltarea microorganismelor este impiedicata, de asemenea, de peroxidul de hidrogen produs de unele enzime din miere. Iar pH-ul ei acid stimuleaza revascularizarea plagilor si formarea de tesuturi noi necesare cicatrizarii. 
In spitalele din Anglia, SUA si Germania pacientilor cu rani care se vindeca greu li se aplica regulat pansamente cu miere. De curand in UE a aparut un tip de miere medicala cu efecte terapeutice superioare celei destinate consumului alimentar. Cea mai buna miere din lume ramane insa mierea de Manuka. Substantele antibacteriene din compozitia ei sunt intr-o concentratie de 100 de ori mai mare decat in mierea obisnuita, ceea ce-i confera o puternica capacitate antiseptica, reparatorie si cicatrizanta. Manuka este un arbust din Noua Zeelanda si apartine aceleasi familii ca si tea tree, din care se extrage celebrul ulei antiseptic.


Comentarii