Viitorul in alimentatie: quinoa



 

Quinoa, leguma sau cereala? 

Desi face parte din aceeasi familie cu sfecla si spanacul, quinoa nu este o leguma, ci mai degraba o pseudo-cereala. Bobul sau mic asemanator cu al meiului are un gust ce aminteste de aluna.


Quinoa se cultiva de mii de ani pe platourile Anzilor din America de Sud. Denumirea ei in limba incasa se traduce prin "mama tuturor cerealelor". Spaniolii, mari iubitori de grau, dupa cucerire au interzis cultivarea de quinoa. Asa ca aproape a disparut, cu exceptia unor regiuni izolate unde bastinasii au continuat s-o consume. 
In anii '70 occidentalii in cautarea unei alimentatii sanatoase au descoperit pretioasa cereala a incasilor care, avand o buna capacitate de adaptare la conditii climatice si soluri nefavorabile, s-a dovedit interesanta pentru agricultura.

 

De ce sa mananci quinoa

Quinoa are toate avantajele cerealelor, insa nu si inconvenientele lor. Organizatia Natiunilor Unite, recunoscand valoarea ei, a declarat 2013 anul international al quinoa. 
Aceasta a ajuns sa fie cunoscuta in primul rand datorita proteinelor si acizilor grasi omega 3 din compozitia ei. Proteinele din quinoa sunt intr-o proportie mult mai echilibrata decat in majoritatea cerealelor, fiind echivalente calitativ cu proteinele din laptele praf. Comparativ cu alte cereale, quinoa are mai multe grasimi polinesaturate, din care 55-63% sunt acizi grasi omega 3, importanti in special pentru sanatatea cardiovasculara. Din pacate, alimentatia omului modern ii contine din ce in ce mai putin.
O jumatate de cana de quinoa (20 g), corespunzatoare unei portii, aduce 75 de kcalorii si furnizeaza tot atatea fibre cat o bucata de paine integrala sau aceeasi cantitate de orez integral. Un aport ridicat de proteine si fibre asigura o buna satietate, benefica mai ales pentru persoanele ce-si supravegheaza greutatea si cele care urmeaza un regim de slabit. 
Quinoa se remarca si prin bogatia sa in fier, fiind recomandata persoanelor anemice sau celor cu dieta vegetariana. Fierul din alimentele vegetale are disponibilitate scazuta si pentru a-i mari absorbtia in organism este bine sa fie consumate impreuna cu alimente bogate in vitamina C. 
Pentru ca este un aliment alcalinizant, quinoa poate substitui cu succes cerealele din alimentatia persoanelor cu osteoporoza. Cerealele, mai ales cele rafinate, produc aciditate, iar osteoporoza este o afectiune asociata de unii specialisti cu dezechilibrul acido-bazic din organism.

Ce sunt saponinele?

Saponinele sunt compusi care se gasesc in coaja bobului de quinoa, similari cu fitatii din cereale. Plantele le produc in concentratii diferite ca sa se apere de daunatori. In cantitati mari saponinele pot impiedica absorbtia si utilizarea nutrientilor de catre organism. Prin prelucrare in industria alimentara se indeparteaza coaja, insa raman reziduuri de saponine. Dupa unele studii recente, in cantitati mici saponinele nu influenteaza calitatea proteinelor din quinoa, din contra s-a constatat ca au o actiune antialergica, antiinflamatorie, hipocolesterolemianta si de prevenire a cancerului.

Quinoa si boala celiaca

In ultimii 10 ani a crescut considerabil numarul de persoane diagnosticate cu boala celiaca. Oamenii atinsi de aceasta afectiune sufera de intoleranta permanenta la  gluten, o proteina ce se intalneste in majoritatea cerealelor. Glutenul este toxic pentru acestia si poate antrena simptome intestinale severe.Tratamentul consta in excluderea lui completa din alimentatie. Pentru ca nu contine gluten, quinoa se dovedeste un aliment interesant pentru cei cu boala celiaca.

Cum consumi quinoa

Quinoa boabe se poate cumpara din magazinele naturiste sau cu profil bio si chiar din unele supermarketuri. Se intalneste mai rar sub forma de fulgi, faina sau paste. In multe retete quinoa se foloseste in locul orezului si a altor cereale. Se poate adauga in supe si salate sau se mananca ca si garnitura la preparate din carne, peste, ciuperci, etc. 
Quinoa se prepara repede si usor fara sa fie nevoie de abilitati deosebite. Prin fierbere devine lipicioasa, de aceea cel mai bine se gateste la aburi. Daca nu esti obisnuit cu acest mod de preparare, poti sa o fierbi simplu. Pentru inceput pune boabele intr-o cratita si usuca-le uniform la foc mic cat timp fierbi apa necesara (cel mult doua volume de apa la un volum de quinoa). Cand apa clocoteste, arunc-o peste boabe si fierbe-le incet timp de 15-20 de minute pana ce bobul devine translucid si germenele alb formeaza o spirala vizibila in exteriorul lui. Opreste caldura si mai lasa oala acoperita cateva minute astfel incat apa ramasa sa fie complet absorbita.
Faina de quinoa este mult mai sanatoasa decat cea de grau deoarece quinoa are un indice glicemic scazut, de 35, si creste putin glicemia. Din pacate, pentru ca are o putere mare de absorbtie a apei nu este panificabila, prin urmare se foloseste doar in amestec cu alte fainuri.

Comentarii