Ce ascund bauturile racoritoare

Bauturile racoritoare sau sucurile industriale fac parte din alimentatia noastra incepand cu anii '50, la inceput timid si in portii mici, ulterior in tot mai multe sortimente si in cantitati din ce in ce mai mari. Indiferent de culoarea lor: galbene, portocalii, rosii sau tip cola, ele se rezuma la apa, dioxid de carbon, aditivi si zahar. O doza de 355 ml contine incredibil de mult zahar, respectiv 8 lingurite (40 g), aproape cat cantitatea zilnica admisa de OMS (50 g).

 

Care sunt efectele negative ale consumului de bauturi racoritoare? 

Ele sunt produse procesate, bogate in calorii si aditivi sintetici si sarace in nutrienti, fiind asimilate alimentatiei de tip junk food. Este o adevarata nebunie ca organismul sa metabolizeze zaharul dintr-un suc in cateva secunde! Dar oare ce se intampla cand aceste bauturi sunt consumate zilnic? Zaharul creste drastic nivelul glicemiei si determina fluctuatii constante de insulina care pe termen indelungat antreneaza rezistenta la insulina si acumularea de grasimi abdominale. Rezistenta la insulina este un mecanism care duce treptat la aparitia diabetului de tip 2. Un studiu efectuat pe 28.000 de adulti provenind din opt tari europene arata ca riscul de aparitie a diabetului de tip 2 creste cu 22% daca se bea o cana de suc zilnic.

Consumul bauturilor racoritoare este asociat cu cresterea nivelului de trigliceride si a unor markeri ai inflamatiei. Se pare ca inflamatia este factorul cheie in bolile cardiovasculare.  Dupa un studiu american din 2011 cei ce beau zilnic o bautura racoritoare au un risc mai mare cu 61% de a suferi de o afectiune cardiovasculara decat cei care nu beau. 

Cu timpul, zaharul din bauturi a fost inlocuit cu siropul de fructoza (in special cel de porumb) mult mai ieftin si cu o putere de indulcire sporita. S-a dovedit insa ca fructoza, mai ales cand este ingerata sub forma lichida, are un efect redus asupra satietatii si favorizeaza cresterea in greutate. In cadrul unui studiu participantii care au primit zilnic in plus in alimentatie 450 kcal sub forma de bomboane si-au redus treptat numarul de alimente consumate. In schimb, cand au primit acelasi numar de calorii sub forma de bauturi indulcite cu fructoza nu au mai reactionat compensator. Se pare ca fructoza este implicata si in activarea unor gene ale obezitatii. 

Bauturile racoritoare au un pH acid de 2.4, apropiat de al otetului, dar gustul lor dulce te impiedica sa realizezi cat de acide sunt de fapt. Acizi precum cel fosforic sau citric sunt folositi ca si conservanti sau acidifianti. Acidul fosforic, intalnit in multe bauturi tip cola,  impiedica buna functionare a rinichilor si favorizeaza aparitia calculilor renali. Un studiu recent arata ca persoanele care consuma zilnic mai mult de doua pahare de bauturi tip cola au un risc de doua ori mai mare de insuficienta renala. Metabolizarea alimentelor acide necesita scoaterea mineralelor din oase pentru mentinerea echilibrului acido-bazic, iar in timp oasele se demineralizeaza si apare osteoporoza.
 
In spatele acestor bauturi sunt numerosi compusi de sinteza: coloranti, conservanti si indulcitori artificiali, unii chiar periculosi pentru sanatate datorita potentialului lor alergen, mutagen sau chiar cancerigen. Este cazul aditivilor E150c si E150d care confera gust si aroma de caramel, fiind utilizati la prepararea bauturilor tip cola. 

Cum influenteaza bauturile racoritoare sanatatea copiilor? 

In general copiii si adolescentii le consuma in detrimentul altor bauturi ce contin calciu (apa simpla sau minerala, laptele). O alimentatie deficitara in calciu impiedica depunerea lui in masa osoasa ce se formeaza pana la varsta de 27 de ani. In plus, bauturile tip cola preferate adeseori de adolescenti sunt bogate in cafeina si fosfor care interfereaza cu absorbtia calciului in organism. Un pahar din aceastea aduce aceeasi cantitate de cafeina cat cea dintr-o cana de cafea. Din aceasta cauza consumul lor frecvent poate predispune la aparitia fracturilor in randul adolescentilor.   

De mult timp se stie ca bauturile racoritoare sunt principala cauza a obezitatii si hiperactivitatii in copilarie. La adolescenti este dovedita asocierea dintre consumul lor si comportamentul agresiv si depresiv. Unele ingrediente sunt incriminate pentru aceste probleme de comportament. Numeroase studii asociaza deficitul de atentie la copii cu colorantii alimentari folositi la fabricarea unor bauturi racoritoare.

Aciditatea bauturilor racoritoare favorizeaza eroziunea dentara si afecteaza in special incisivii. In absenta unei bune igiene dentare o expunere frecventa la acestea duce la distrugerea dintilor.

Sunt mai sanatoase bauturile dietetice? 

Cu toate ca nu contin zahar, bauturile dietetice denumite si bauturi light nu sunt lipsite de risc pentru sanatate. Desi sarace in calorii pentru ca folosesc indulcitori sintetici, acestea cresc la randul lor riscul de boala cardiovasculara sau diabet din cauza ca perturba semnalele de foame si satietate ale organismului. Dupa ce se consuma o bautura dietetica, creierul reactioneaza prin activarea senzatiei de foame. Pacatul lor cel mai mare este ca intretin gustul de dulce si dependenta de zahar.

Toti indulcitorii de sinteza au efecte controversate asupra organismului, dar aspartamul care este cel mai utilizat este si cel mai periculos. A fost aprobat in SUA ca aditiv alimentar in 1981 si de atunci se foloseste in intrega lume la prepararea bauturilor dietetice precum si in multe alte produse: iaurturi, unele produse de cofetarie, anumite medicamente si suplimente alimentare. FDA (Food and Drug Administration) incepand cu anul 1995 plecand de la reclamatiile consumatorilor a identificat 92 de efecte negative ale acestuia asupra organismului. In prezent multi cercetatori il considera un compus toxic ce poate deteriora conexiunile cerebrale si poate genera multe alte probleme de sanatate. Pe ambalajele produselor se gaseste sub denumirea de E 951. Cateodata se intalneste si sub denumirea de ,,sursa de fenilalanina'' deoarece una din componentele sale de baza este aminoacidul fenilalanina. Reputatia proasta a aspartamului si formarea in randul consumatorilor a unui puternic curent negativ de opinie i-a determinat pe unii producatorii de bauturi racoritoare sa folosesca amestecuri de indulcitori de sinteza si sa caute alternative naturale de indulcire ca extractul de stevie.





Comentarii