Este tigara electronica un pericol pentru sanatate?
Inventata in 2004 de o firma chinezeasca, tigara electronica este astazi raspandita in intreaga lume. Milioane de oameni o folosesc regulat. Este dificil de estimat numarul lor deoarece majoritatea vanzarilor se fac pe internet si mai putin in magazine specializate. Tigara electronica este interzisa in unele tari ca Brazilia, Argentina si Singapore, dar este considerata un medicament in altele ca Danemarca si Austria. In cele mai multe tari, inclusiv in Romania, intra in categoria bunurilor de consum curent si nu sunt reglementari precise in legatura cu folosirea ei.

Cum functioneaza tigara electronica? 

Seamana cu un stilou si reproduce intr-o anumita masura forma si senzatiile unei tigari clasice, astfel ca utilizatorul are impresia ca traieste experienta reala a fumatului. Alimentat de o baterie, atomizorul incalzeste lichidul dintr-un cartus. Prin aspirare lichidul amestecat cu aerul se transforma in vapori inodori sau parfumati. In comparatie cu tigara clasica, fumul este mai putin deranjant si posibil mai putin daunator sanatatii.
In cartus se gaseste un lichid ce difera mult de la un producator la altul, compus din propilen glicol si/sau glicerina vegetala (de cele mai multe ori un amestec in favoarea propilen glicolului) si o mica cantitate de arome alimentare, apa si alcool. 
Propilen glicolul este un solvent utilizat in discoteci pentru a obtine efecte speciale, dar si ca antigel necoroziv. Glicerina vegetala se gaseste in industria alimentara sau in produsele cosmetice pentru ingrijirea pielii si a parului. 
Nicotina este optionala. Atunci cand este prezenta se gaseste in concentratii diverse, permitand utilizatorului sa aleaga in functie de nevoia sa. In unele tari este interzisa vanzarea lichidelor cu nicotina, in timp ce in altele este limitat nivelul maxim admis. 
Pentru mai multa atractivitate, lichidele comercializate au diverse arome orientale, de fructe, de menta, de vanilie, etc.

Reprezinta tigara electronica un pericol pentru sanatate? 

Rapoartele despre efectele tigarii electronice arata ca, daca este bine fabricata si utilizata, aceasta prezinta un pericol mai mic decat tigara clasica. Cum este vorba de un produs relativ recent, efectele secundare si consecintele pe termen lung asupra sanatatii sunt inca necunoscute. Propilen glicolul si glicerina nu prezinta efecte adverse sau pericol de intoxicatii, insa apar intrebari legate de efectele inhalarii lor in mod constant. Din aceasta cauza in intreaga lume autoritatile cu competente in sanatate au rezerve mari in recomandarea folosirii tigarii electronice, iar expertii sustin ca este nevoie de vigilenta in ceea ce priveste utilizarea ei prelungita pe o perioada mai mare de 6 luni.

Studiile clinice pe animale concluzioneaza ca propilen glicolul si glicerina vegetala pot provoca sangerari nazale si iritatie oculara sau cutanata. Anumite cercetari au demonstrat ca la temperaturi ridicate glicerina vegetala produce acroleina, un compus chimic daunator pentru plamani si sistemul vascular. La toate acestea se adauga posibilele efecte ale celorlalte ingrediente, inclusiv ale aromelor sintetice. Cine controleaza continutul si calitatea acestor lichide? Cine reglementeaza productia si distributia tigarii electronice? Din pacate, in lipsa unor reglementari precise, adeseori utilizatorii sunt lasati la mana producatorilor si comerciantilor. 

In 2009 in SUA, Food and Drug Administration a emis un puternic avertisment impotriva tigarii electronice, argumentand ca s-au identificat urme de compusi toxici, inclusiv unele substante cancerigene care se gasesc si in tigara clasica, ca formaldehida, acroleina si metale grele (nichel si crom). Chiar daca concentratia acestor substante este mai putin ridicata decat in tigara clasica, se pare ca tigara electronica nu este chiar atat de inofensiva cum sustin producatorii si comerciantii. 

Te ajuta tigara electronica sa opresti fumatul? 

Eficacitatea si nocivitatea tigarii electronice vor fi subiecte de dezbatere inca mult timp printre specialisti. Pentru unii, tigara electronica, la fel ca si substitutele nicotinice, este utila pentru ca permite abordarea facila a sevrajului tabacic prin diminuarea unor simptome ca iritabilitatea, tulburarile de somn, luarea in greutate si nelinistea. Pentru altii, nu se inlocuieste decat o dependenta cu alta, tigara electronica nefiind cu adevarat eficienta pentru a opri fumatul. In primul rand, a continua sa inhalezi nicotina poate fi problematic, multe persoane nereusind sa depaseasca dependenta ajung sa schimbe tigara clasica cu cea electronica. Mai mult, studiile arata ca in procesul de renuntare la fumat substitutele nicotinice nu sunt mai eficiente pe termen lung decat propria vointa. Aceste rezultate explica ca dependenta reala de tigara nu este provocata de nicotina, ci de mecanisme psihologice. In al doilea rand, pentru ca tigara electronica intareste comportamentul si nu schimba paradigma.

Tigara electronica ar trebui sa se adreseze doar fumatorilor dependenti, de aceea in unele tari expertii stabilesc masuri de precautie pentru a nu incita tinerii la fumat. Multi doresc sa i se aplice aceleasi masuri ca si tabacului, si anume sa fie interzisa in locurile publice si vanzarii catre minori. In spatiul in care este interzis fumatul, tigara electronica poate constitui o incitare la fumat deoarece este imposibil sa se faca vizual diferenta. Specialistii considera, de asemenea, ca aceste produse trebuie sa se vanda in magazine specializate, si nu in supermarket. Comentarii