Te ingrijoreaza pesticidele? Cu kiwi esti in siguranta




Kiwi este originar din regiunile muntoase ale Chinei si de putin timp se cultiva pe scara larga. A fost descoperit de neozeelandezii in urma cu 40 de ani, care l-au si cultivat in scop comercial. Mai mult, i-au pus numele unei pasari specifice tarii lor, kiwi ramanand cunoscut ca fructul cu nume de pasare.

Ce kiwi se gaseste pe piata

Fructul de kiwi este in general de culoare verde si provine de la o singura specie, insa in China exista peste 50 de varietati. Cel mai mic este de dimensiunea unui bob de strugure. Se intalnesc si fructe galbene, portocalii sau chiar rosii. Si coaja este diferita de la o varietate la alta, mai mult sau mai putin neteda, cu sau fara puf. De putin timp a aparut pe piata si fructul de kiwi galben.

Kiwi se gaseste aproape tot timpul anului de cumparat in supermarket, lucru posibil datorita cultivarii lui in ambele emisfere si globalizarii comertului. Dar si pentru ca se poate pastra mult timp dupa recoltare. In emisfera nordica, culegerea lui incepe o data cu luna octombrie, cand se finalizeaza transformarea amidonului in zaharuri. In fiecare toamna, in supermarket, locul fructelor de kiwi din Chile este luat de cele din Grecia sau Italia. In aceste tari europene productia de kiwi nu numai ca acopera nevoile interne, dar merge si la export. 
 

 

Kiwi nu necesita pesticide

Kiwi este fructul unei liane, planta cataratoare deosebit de rezistenta la boli sau ciuperci. Fructul, la randul lui, este foarte putin sensibil la boli si respinge atacurile insectelor si altor pradatori nedoriti, fiind o exceptie in lumea vegetala. Spre deosebire de majoritatea fructelor, nu are nevoie de pesticide. Cauzele acestei rezistente naturale nu sunt inca cunoscute. Este posibil ca protectia sporita sa-i fie data de coaja exterioara cu puf sau chiar de compozitia lui. In plus, pentru ca kiwi se recolteaza inainte de maturitatea deplina, nu necesita tratamente cu substante chimice, de contact, care sa-i prelungeasca durata de pastrare in raioanele cu fructe.

Care sunt beneficiile fructului de kiwi

Kiwi aduce antioxidanti de calitate, cu o biodisponibilitate superioara celor din alte fructe. Se pare ca acest lucru s-ar datora bogatiei sale in vitamina C. Astfel, un singur kiwi asigura necesarul zilnic recomandat de vitamina C, continand-o intr-o proportie mult mai mare decat portocala si strugurii, adeseori citati ca referinta pentru aceasta. Gratie prezentei antioxidantilor, consumul de kiwi poate sa scada riscul de boli cardiovasculare si anumite cancere. Cercetarea a demonstrat ca un consum de 2-3 kiwi pe zi, timp de o luna, duce la diminuarea agregarii plachetare si trigliceridelor, doi factori de risc asociati cu bolile cardiovasculare. 

Persoanele cu hiperlipidemie pot beneficia de pe urma consumului de kiwi deoarece fibrele din compozitia sa favorizeaza reducerea colesterolului. O alimentatie bogata in fibre, de asemenea, regleaza tranzitul intestinal, glicemia si apetitul.

Verdele pulpei de kiwi este dat de continutul ridicat de clorofila, pigment prezent in special in legumele verzi (cum este si cazul rosiei cand nu este coapta). In acelasi timp, este impresionant cum clorofila din kiwi nu se degradeaza in momentul coacerii, un fenomen relativ rar in lumea fructelor. Dupa un nou studiu, se pare ca clorofila are capacitatea de a inhiba cresterea celulelor canceroase umane in vitro.

In kiwi se gaseste o enzima, denumita actinidina, o proteaza ca si papaina din papaia si bromelina din ananas, care scindeaza proteinele animale in aminoacizi. De aceea kiwi poseda proprietatea de a accelera digestia carnurilor, pestelui si produselor lactate, recomandandu-se consumul lui mai ales cand ai mancat asemenea alimente si te simti balonat. Din acelasi considerent, kiwi se adauga intr-o prajitura cu crema de lapte doar in momentul servirii.



Cum alegi si pastrezi kiwi? 

Pulpa unui kiwi, bun de mancat imediat, trebuie sa cedeze usor sub presiune. In general, in comert se gasesc fructe ori prea tari, necoapte, ori prea moi, rascoapte. Daca cumperi kiwi cu coaja ferma si vrei sa-i grabesti coacerea, atunci poti sa-l pui intr-o punga de hartie, impreuna cu alte fructe coapte. Ca sa previi inmuierea lui, trebuie sa-l urmaresti constant. Kiwi se conserva foarte bine in compartimentul de legume si fructe din frigider. Poate fi pastrat pana la 15 zile, daca nu a stat prea mult in supermarket inainte de achizitie. 

Comentarii