Ai nevoie de vitamine? Medicii stiu ce tu probabil nu stii

,,Ia-ti vitaminele’’ a fost mult timp o mantra a mamelor de peste tot in lume. Acum, cercetatorii spun ca vitaminele si suplimentele nu numai ca sunt inutile, dar in unele cazuri pot de fapt sa faca rau.

Astazi peste jumatate dintre americani iau zilnic o multivitamina sau un alt tip de supliment. Cinci doctori insa pun in discutie beneficiile unei asemenea practici intr-un editorial din Annals of Internal Medicine. Ei rezuma in cel mai recent numar al revistei rezultatele a trei studii despre diferite vitamine.

 

Inima si creierul


Cercetatorii au urmarit intr-un studiu cu privire la sanatatea inimii 1700 de participanti, care au suferit anterior atacuri de inima. Jumatate au primit zilnic o multivitamina, jumatate au primit un placebo. Pe parcursul a cinci ani, cercetatorii le-au observat sanatatea cardiovasculara. Numarul participatilor la studiu a scazut, ceea ce face rezultatele mai putin concludente, dar la cei ramasi in studiu nu s-a descoperit nici o diferenta reala intre cele doua grupuri si probabilitatea de a avea un alt atac de inima.

Un al doilea studiu a fost conceput pentru a se vedea daca vitaminele joaca un rol in prevenirea declinului cognitiv asociat cu imbatranirea. Aproape 6000 de medici barbati cu varsta peste 65 de ani au participat la un studiu de 12 ani, jumatate luand vitamine si jumatate un placebo. Cand cercetatorii au testat la pacienti functiile creierului (memoria verbala, un predictor puternic de Alzheimer) s-au gasit rezultate comparabile in cele doua grupuri.

A treia referire a fost la o meta-analiza de 26 de studii cu 400.000 de pacienti, care a examinat efectele diferitelor vitamine in prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare si a mortalitatii in general. Aceste rezultate, la randul lor, nu au gasit niciun beneficiu real vitaminelor.

In unele cazuri, rezultatele au fost mai degraba negative decat neutre. Editorialul citeaza studii recente despre beta-caroten, care au aratat un risc crescut de moarte la pacientii cu cancer pulmonar. In mod similar cu vitamina E, suplimentele au crescut riscul de moarte prematura la participanti.


Nu ai nevoie de vitamine


Steven Salzberg, profesor de medicina la Johns Hopkins, a spus: "Daca un pic de ceva este bun pentru tine, atunci ti se pare ca mai mult din acel ceva ar trebui sa fie mai bine pentru tine. Ceea ce nu este adevarat. Suplimentarea cu vitamine sau microelemente poate sa nu aiba intr-adevar beneficii decat daca ai o deficienta.’’

Si asta pentru ca in prezent cea mai mare parte dintre noi nu trebuie sa scape de scorbut. Deficientele de nutrienti au fost comune cu un secol in urma, dar o mai buna nutritie si alimentele fortificate cu vitamine au facut ca majoritatea americanilor sa nu-si mai faca griji cu privire la rahitism si gusa.

Editorialul lasa loc unor exceptii. Vitamina D, de exemplu, poate ajuta la reducerea riscului de fracturi la persoanele in varsta.

Acum, cand oficialii din domeniul sanatatii publice vorbesc despre deficientele de vitamine si de sanatate, ei se refera la vitamine specifice si populatii specifice. Femeile tinere tind sa aiba deficiente de iod, care este esential in dezvoltarea creierului unui fetus….iar femeile mexican-americane si copiii lor au probabil mai degraba deficit de fier. Dar raportat la  grup, procentele sunt mici, de aproximativ 11% din copii si 13% din femei.

Un alt autor al editorialului, dr. Edgar Miller de la Scoala de Medicina Johns Hopkins, sustine ca "Intr-adevar nu exista nicio dovada de beneficii, in schimb exista dovezi in sens opus. Recomandarea noastra este sa nu aruncati banii la gunoi.’’

Sursa acestui articol:

http://blogs.discovermagazine.com/d-brief/2013/12/18/taking-vitamins-you-probably-shouldnt-be-doctors-say/#.UxHw5IVo6uh 

Comentarii