Cand ar trebui sa cumperi bio?




A cumpara inteligent in supemarket pare a fi destul de usor: trebuie sa eviti snacksurile, chipsurile, etc in favoarea cerealelor integrale, legumelor si fructelor. Problema pare ca se complica daca ai in vedere si produsele bio, tot mai prezente in supermarket, la un pret pe masura. Orice s-ar spune, cuvantul "bio" implica un produs pur, sanatos, in general, ceva mai bun pentru tine. Dar este mancarea bio mai buna si mai valoroasa? Pentru a raspunde la aceasta intrebare au fost intervievati mai multi medici, oameni de stiinta, nutritionisti si bucatari. Consensul este urmatorul: unele alimente organice sunt de valoare si isi merita banii, pentru ca s-au dovedit a fi mai sigure, mai gustoase sau mai hranitoare decat omoloagele lor conventionale. Dar ele nu te fac mai slab sau nu iti garanteaza sanatatea pe viata. Altele poti insa sa le lasi pe raft. Chiar daca pot fi mai bune pentru tine, nu sunt atat de bune incat sa platesti suplimentar pentru ele.


Problema pesticidelor

 

 

Nu toate legumele si fructele cultivate conventional sunt pline de pesticide. Nu se cunosc efectele pe termen lung ale consumului de pesticide, dar se stie ca pentru anumite persoane ele pot fi periculoase. Mai ales unele tipuri de pesticide au un potential foarte toxic (chlorpyrifos). Copiii mai mari si adultii se pot detoxifia de pesticide cu ajutorul enzimei, denumita PON-1, existenta in organism. In schimb, copii sub 2 ani au niveluri mult mai scazute de aceasta, ceea ce inseamna ca sunt expusi la pesticide de pana la 165 de ori mai mult decat organismul nostru, spune Alan Greene, medic pediatru.
Femeile gravide, de asemenea, ar trebui sa fie atente. Medicii au crezut ca pesticidele nu trec prin placenta, dar noi studii au gasit dovezi ca o fac si ca expunerea prenatala la produse chimice poate avea rezultate serioase. Intr-un studiu din 2004 cercetatorii de la trei Universitati de prestigiu din SUA au demonstrat ca bebelusii care au fost expusi la pesticide in uter (prin alimentele consumate de mame) au fost susceptibili de a fi nascuti prematur si au avut reflexe anormale. Un alt studiu a constatat o legatura intre expunerea la pesticide in uter si simptome neurologice anormale, care sunt un bun predictor al unor probleme comportamentale de mai tarziu, ca deficit de atentie si hiperactivitate. 
Concluzia: are sens ca femeile gravide si copiii sub doi ani sa evite legumele si fructele cultivate conventional cu continut ridicat de pesticide. Si restul? Daca iti poti permite, este alegerea ta sa consumi cat de mult bio doresti. Daca nu esti gravida, nu exista niciun motiv sa-ti pierzi somnul cu nivelul de pesticide din alimentele tale. "Cand ne uitam la cele mai ridicate estimari de expunere zilnica la pesticide a unui adult pe parcursul vietii, se observa ca sunt, in general, de 10.000 de ori mai mici decat nivelurile de expunere  a animalelor de laborator, care determina efecte negative masurabile, spune Carl Winter, medic toxicolog alimentar si director al programului Foodsafe de la Universitatea din California.


Cat de rai sunt hormonii si antibioticele?

 

 

Carnea, produsele lactate si ouale bio sunt mai sanatoase decat cele obisnuite din cauza ca nu contin hormoni si antibiotice. Agricultorii dau frecvent hormoni sintetici, inclusiv estrogen, la animale, astfel incat ele sa produca mai mult lapte sau mai multe oua si sa creasca mai repede. Aceste practici au facut sa se dea vina pe estrogenul sintetic din produsele animale pentru debutul precoce a pubertatii la fetite, cu toate ca nu exista cercetari serioase care sa dovedeasca acest lucru. In medie menstruatia incepe azi cu 2 luni si jumatate mai devreme decat acum 25 de ani si se pare ca nu estrogenul sintetic este vinovat. Mai probabil, obezitatea si alti factori sunt responsabili, spun cercetatorii. 
Daca chiar ar trebui sa te ingrijoreze ceva, atunci acestea sunt antibioticele. Spatiul aproape de nelocuit din majoritatea fermelor incurajeaza raspandirea infectiei, iar agricultorii amesteca hrana cu antibiotice pentru a pastra animalele sanatoase. Fermierii au gasit, de asemenea, ca antibioticele favorizeaza cresterea animalelor, deci inca un stimulent pentru a le folosi. Problema este ca bacteriile care supravietuiesc dozei de antibiotice se dezvolta mai puternice. Si atunci cand mananci aceste tipuri de carnuri, oua sau branza, ele intra in organismul tau. Asta inseamna ca data viitoare cand ai o infectie bacteriana, exista o mare sansa ca antibioticele prescrise de medicul tau sa nu functioneze.
Alegand laptele, iaurtul, branza, ouale si carnea bio, eviti excesul de hormoni si antibiotice. De asemenea, o alternativa sanatoasa este sa alegi carnea fara hormoni si antibiotice, etichetata ca atare, care nu este conforma cu toate standardele ecologice, dar prezinta avantajul ca nu le contine.


Mai  multi nutrienti

 

 

Daca esti persoana ce opteaza pentru o punga de covrigei, atunci poti sa mananci bio ca sa obtii mai multe vitamine si minerale de care ai nevoie. Nutritionistul, Virginia Worthington, comparand valoarea nutritionala a legumelor, fructelor si semintelor bio cu cele cultivate conventional a constatat ca cele bio contin cu 29% mai mult magneziu, cu 27% mai multa vitamina C, cu 21% mai mult fier si cu 4% mai mult fosfor.
Dr. Worthington crede ca ingrasamintele sintetice folosite la culturile conventionale pot provoca exces de nitrati, care scade productia de vitamina C si alti compusi buni pentru tine.
Ai auzit probabil despre puterea antioxidantilor de indepartare a bolilor de inima, a bolii Alzheimer si a altor boli legate de inflamatie. In medie, produsele organice au cu 30% mai multi antioxidanti, spune Charles Benbrook, doctor si cercetator. Porumbul bio pare sa fie vedeta: cercetatorii au constatat ca acesta contine cu pana la 50% mai multi antioxidanti decat porumbul conventional. "De ce" este simplu: cand o planta nu primeste pesticide si produsi chimici care sa o ajute sa lupte impotriva bolilor, atunci isi dezvolta puternic capacitatea naturala de aparare prin cresterea productiei de compusi naturali specifici, inclusiv de antioxidanti.
In ce priveste animalele, cercetarea arata ca bovinele care mananca iarba produc carne cu mai putina grasime decat cele hranite cu cereale. De asemenea, carnea de vita si laptele bio au de 2-3 ori mai mult omega 3 decat cele obisnuite. Acest acid gras omega 3 este recunoscut pentru ca stimuleaza colesterolul bun si reduce riscul de boli de inima.

Testul de gust

 


Rosiile bio sunt suculente, bogate in culoare si aroma si nu se compara cu rosiile obisnuite. Legumele si fructele conventionale se culeg inainte de coacere, astfel incat sa poata supravietui "excursiei" oriunde in tara sau chiar strainatate. Alimentele ecologice sunt cultivate la nivel local si disponibile numai in sezon, calatoresc mai putin si au mai mult timp sa-si dezvolte aroma.
De asemenea, puiul bio are o carne mult mai putin cauciucata si un gust mult mai bun. Si daca ai facut vreodata comparatia intre laptele bio si cel obisnuit, la acelasi continut de grasimi, gustul laptelui bio este complet si mult mai bogat. Expertii spun ca aceasta diferenta se datoreaza dietei variate a vacilor ecologice, iar pascutul de iarba stimuleaza o aroma superioara. 



Daca ti-a placut acest articol, alatura-te, cu un simplu LIKE, comunitatii noastre de cititori de pe pagina de facebook.


Sursa: http://www.womenshealthmag.com/nutrition/buy-healthy-foods

Comentarii