Europa autorizeaza aspartamul si interzice scortisoara



Uniunea Europeana declara aspartamul inofensiv. Vei putea sa-l consumi cat doresti. In schimb, vrea sa limiteze cantitatea de scortisoara autorizata. Locuitorii tarilor din Europa Centrala si de Nord, care au tot felul de produse de patiserie traditionale cu scortisoara, vor trebui sa renunte la ea. Asociatia de Panificatie din Danemarca a anuntat sfarsitul batonului de scortisoara, care a fost aproape un simbol national.

Scortisoara este un condiment bun 

Scortisoara este unul dintre condimentele ce trebuie adaugat cat mai des posibil in mancarea ta. Primul motiv este dat de gustul sau cu adevarat excelent, scortisoara avand o aroma calda si exotica. De asemenea, este dulce si cu miros parfumat care merge bine atat cu preparatele dulci cat si cu cele sarate.
Prajiturile cu ciocolata, salata de fructe, cremele desert, vinul cald, ceaiul si numeroasele carnuri cu sosuri au mult de castigat daca sunt condimentate cu scortisoara.


Stiai ca aspartamul a fost interzis in SUA? 

A fost descoperit in 1965 de catre Societatea Searle.
In 1974, FDA, agentia americana de securitate alimentara, a emis indoieli cu privire la siguranta aspartamului.
In 1979, Ronald Rumsfeld, presedintele Searle, s-a alaturat guvernului. Apoi a numit un nou presedinte la FDA si aspartamul si-a gasit drumul in supermarketuri si succesul pe care l-a cunoscut pana astazi... in ciuda sanatatii tale.

Scortisoara are numeroase beneficii pentru sanatate 

Sa adaugi scortisoara la mancarurile dulci este o idee buna deoarece mai multe studii pe animale si om indica faptul ca scortisoara, reducand zaharul din sange, este eficienta impotriva diabetului de tip 2. Aceste studii preliminare au aratat ca, mai precis unul din constituentii sai, methyl hydroxy chalcone, amelioreaza sensibilitatea organismului la insulina. In plus, scortisoara este antiseptica, antivirala si este eficienta impotriva oboselii. Mai mult decat atat, scortisoara incalzeste corpul prin stimularea circulatiei sangvine. Acest lucru explica de ce uneori este folosita ca o perfuzie in lupta cu raceala, gripa sau bronsita.
Scortisoara ne ajuta sa digeram. Fibrele reprezinta mai mult de jumatate din greutatea scortisoarei macinate. Iata un motiv in plus pentru a o adauga in produsele de patiserie facute din faina alba.  

Fara efecte negative 

"O persoana normala ar trebui sa manance atat de multe produse de patiserie cu scortisoara, incat ar muri de obezitate inainte sa simta efectele secundare ale scortisoarei", a declarat europarlamentarul Paul Nuttall. Niciun efect negativ al scortisoarei nu a fost remarcat la populatia din Asia, care, cu toate acestea o consuma de aproximativ 10 ori mai mult decat europenii, in special cu curry, amestec de condimente din care face parte si scortisoara.


Si un aspect pozitiv...

Aceasta legislatie absurda ar putea avea totusi si un efect pozitiv, si anume indemnul de a face economii la mancare, care nu este tocmai bun daca se face pentru a da mai mult pe gadgeturi electronice si video. La originea acestei initiative europene impotriva scortisoarei, sta un studiu din SUA si Arabia Saudita din 2013, conform caruia scortisoara folosita in industrie ar putea reprezenta un risc pentru ficat. Intr-adevar, exista doua tipuri de scortisoara. Scortisoara adevarata (Cinnanom verum) este scumpa si vine din Ceylon, Seychelles si Madagascar. Aceasta este, de asemenea, cea mai buna la gust si nu prezinta niciun pericol. Din cauza costurilor este inlocuita in produsele de patiserie si sucurile industriale de scortisoara "cassia", care contine de 63 de ori mai multe cumarine, substantele cu potential toxic pentru ficat.

Invata sa alegi scortisoara

Este foarte dificil pentru consumator sa faca diferenta intre scortisoara "buna" si cea "rea" cand o cumpara sub forma de pudra. In schimb, in baton, scortisoara "cassia" se recunoaste imediat: este bruna si formeaza un singur rulou gros. Scortisoara buna, de Ceylon, este galbena si batoanele au straturi subtiri fin infasurate.


Alte informatii utile despre scortisoara le gasesti aici.


Sursa: http://www.santenatureinnovation.com/leurope-autorise-laspartame-et-interdit-la-cannelle/


Comentarii